Български шофьори заплашват с контра-блокада по граничния пункт Кулата-Промахон

Ако гръцките земеделци отново блокират граничния пункт „Кулата-Промахон”, българските шофьори няма да допуснат продукцията им да влиза в България и ще отвърнат с контра-блокада, предаде БГНЕС.

Гръцките фермери имат готовност блокират отново пътища и гранични пунктове от 23 януари нататък. В началото на миналата година над 500 трактора се изсипаха на ГКПП Кулата-Промахон, блокирайки на етапи за повече от месец границата с Гърция. Блокади имаше и по пътищата във вътрешността на южната ни съседка. В отговор на ежегодните януарски протестни блокади на граници и пътища, българските превозвачи на няколко пъти блокираха влизането в Гърция за всички моторни превозни средства.

На ГКПП Кулата днес имаше традиционна опашка от излизащи от страната ни товарни автомобили. От гръцка страна в България влизаха в пъти по-малко товарни автомобили, чийто водачи казаха, че засега обстановката по пътищата в южната ни съседка е спокойна. Водачите на чакащите пред гръцката граница наши товарни автомобили коментираха оформящата се поредна блокада на гръцките фермери в мъртвия за тях сезон, в който нямат работа на полето.

„Това което правят гърците всяка година не е нормално, само те ли знаят да блокират”, каза шофьор, който пътува с микробус до Кулата. Според него гръцките блокади са пълна излагация, защо не ги правят през март или април, а когато нямат работа.

"Блокират ли те - ние същото трябва да направим”, категоричен бе друг чакащ навлизане за в Гърция наш водач на ТИР. Тъй като опашката пред него се размърда, той потегли рязко, казвайки: „блокада до дупка”. „Тяхната продукция не трябва да се допуска в България, започнат ли празниците, те блокади, ние-българите трябва цяло лято да ги блокираме”, смята Петко. „Освен и ние да блокираме, какво друго можем да направим”, отбеляза Красимир. Той по принцип смята, че гърците с блокадите си постигат исканията, защото са задружни, докато ние сме „цървули”.

Тази година ще действаме още от първия ден на блокадата и ще отговорим със същите действия, няма дори и ден да чакаме”, каза Веселин Дангов от Сдружение „Съюз на българските транспортни работници”. Дангов миналата година бе един от организаторите на контра-протестите, организирани от нашите превозвачи на ГКПП „Кулата”.

Според него гръцките фермери изчакват заради студеното време, но в началото на идната седмица ще решат точно какви действия ще предприемат. „Смятаме, че тази година фермерите ще блокират пътища във вътрешността на Гърция, но не и гранични пунктове”, допълни Дангов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България