Българското пак се котира в Европа

Лято е. Футболните емоции стихват, за да отстъпят място си на шумните трансферни сделки. Именно това е периодът, когато запалянкото отново се зарежда с оптимизъм за нов, по-добър сезон на любимия тим. За това какво ще представлява кампанията от есента, може да се съди и по това дали конкретният клуб е бил активен на пазара.

Ако погледнем по-глобално на събитията това лято, можем да заключим, че българският национален отбор има поводи за оптимизъм. Това показват и сделките през последните месеци. Повече от десет бяха те с марка БГ в посока Стария континент, макар и повечето от тях да бяха със свободен трансфер.

Италия

galabinov

Най-значим до момента е трансферът на Андрей Гълъбинов в „Дженоа“. Нападателят игра дълги години в Серия Б, където показваше постоянство с екипите на „Авелино“ и „Новара“. Сега снажният таран има нова мисия – да успее и в елита на Италия, където премина като свободен агент. Гълъбинов вече загатна, че ще бъде основен играч в тима на Иван Юрич, след като вкара още в неофициалния си дебют срещу „Хофенхайм“ (3:2).

Освен 28-годишния играч, трансфер на Апенините осъществи и младата надежда на българския футбол, защитникът Петко Христов. Талантът на „Славия“ бе продаден на „Фиорентина“ за внушителните 3.4 млн. лева.

В Серия А за трети пореден сезон ще се подвизава и Александър Тонев („Кротоне“), а не е изключено и Ивайло Чочев („Палермо“) да се окаже отново в елита при добра оферта.

Франция

71c7c778b3dd51c742f63505a491c240

По традиция България рядко има представител в някоя от френските дивизии. Този сезон обаче в Лига 2 все пак ще има роден играч в лицето на Мартин Кавдански. Опитният защитник премина преди дни в местния „Клермон“ с договор за 2 години със свободен трансфер.

Англия

638-397-simeon-slavchev-apolon

За голямо наше съжаление Висшата лига почти сигурно ще бъде лишена за пореден сезон от българско участие. В Чемпиъншип обаче има трима българи, а бройката може да се увеличи с поне още един. Кун Теменужков премина в „Лийдс“, а същото стори и големият талант на „Локомотив“ (Пловдив) - нападателят Ияд Хамуд в „Шефийлд Уензди“. Очакванията са двамата да играят за юношеските формации на английските клубове, но при добро представяне не е изключено и да дебютират за първия тим. Стражът Димитър Евтимов се завърна в „Нотингам Форест“ след наем в „Олянензе“ и ще се бори за място под рамката.

Не е изключено и българският национал Симеон Славчев да заиграе на Острова. В момента халфът кара проби в „Бирмингам“, където отзвукът за представянето му е с положителен знак.

Швейцария

bojinov

Валери Божинов отново е в Европа. Нападателят изкара едва 4 месеца в Китай, но реши, че мястото му е на Стария континент. 31-годишният нападател скъса договора си с азиатците, но това не му попречи да прибере 900 000 евро за краткия период в Азия. Сега пред бившия национал на България има ново предизвикателство - да се докаже в седмо различно първенство в неговата кариера - швейцарското. Императора, както той сам се провъзгласи по време на престоя му в „Мейджоу Хака“, парафира за две сезона с „Лозана“, без за него да бъде плащана трансферна сума.

Дания

Един от големите таланти на българския футбол Божидар Краев също има нов отбор. Дебютиралият през март за националния отбор срещу Холандия офанзивен футболист бе продаден от „Левски“ на „Мидтиланд“ за сумата от 400 000 евро. Още в дебюта си за датския клуб срещу „Дери Сити“ (6:0) в Лига Европа нападателят успя да се разпише. Тепърва обаче той ще трябва да се доказва в състава на Йесе Торуп.

Полша

Местната Екстракласа винаги се е радвала на българско присъствие. През последните два сезона обаче то е повече от солидно. Там се подвизаваха Спас Делев, Димитър Илиев, Михаил Александров, Милен Гамаков и Симеон Славчев. Сега родните легионери са 4-ма, а двама от тях - Александър Колев и Пламен Крачунов, са нови попълнения на новака „Сандеция“, където преминаха през лятото. Спас Делев продължава да играе за „Погон“, а Милен Гамаков е собственост на „Лехия“ (Гданск).

Израел

00670681

Един от основните играчи на Петър Хубчев, полузащитникът Георги Костадинов, също осъществи изходящ трансфер през лятото. След като не преподписа с „Левски“, халфът се озова в „Макаби“ (Хайфа), шести от последния сезон в Израел. Очакванията са Костадинов да играе основна роля в тима. Подобно на голяма част от другите легионери, и той бе взет със свободен трансфер.

Божидар Васев, бивши играч на „Славия“ и „Ботев“, пък премина в друг местен елитен тим - „Апоел“ (Ако) с договор за 1+1 година.

Други

Иван Бандаловски също се завръща в чужбина, след като изкара един сезон във „Верея“. Опитният бранител премина в кипърския гранд „Анортозис“.

Други родни национали – Николай Михайлов, Иван Иванов, Венцислав Христов и Владимир Гаджев, са свободни агенти и все още търсят нов пристан за възраждане на своите кариери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят