Българското посолство в Пекин е получило разрешение за полет на хеликоптери, които да се включат в спасителната акция на Боян Петров

Посолството на Република България в Пекин информира, че китайската страна е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера на компания Simrik Air Pvt. Ltd., които да се включат в спасителните действия по издирването на алпиниста Боян Петров. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Разрешителното влиза в сила от днес 10 май и е валидно до 13 май 2018 г.

Решението е в резултат на усилията на българските дипломатически мисии в Пекин и Делхи, които съдействаха максимално за осигуряването на цялата необходима информация и документация за осигуряването на разрешението. Междувременно Бхола Тхапа, почетният консул на Република България в Катманду, Непал, потвърди, че пилотите на авиокомпания Simrik Air вече разполагат и с необходимите им китайски визи.

Вследствие на постъпките от страна на дипломатическата ни мисия в Пекин, китайската страна е поела ангажимент да изпрати гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има паспортен контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят