Българско приложение за защита на децата в интернет е номинирано за награда на ООН

Българи създадоха мобилно приложение за защита на деца в онлайн среда. То е номинирано за наградата на ООН сред топ 390 апликации, които помагат на света да върви напред. Отличено е и като социална иновация за 2017 година в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината", информира БНТ.

"Ето пример какво е правило детето в днешния ден - дали е гледало интернет, дали е снимало. Може да блокираме дори фотоапарата на телефона, както и снимките да си гледа и есемесите, да праща, всичко, което е в апарата може да се блокира", обясни програмистът Деян Благоев.

Чрез приложението родителят има контрол над телефона или таблета му. Подходящо е за деца до 12 години. Идеята на разработчиците е да предпазят децата от неподходящо съдържание и да ограничи часовете пред екрана на телефона или таблета.

"Тук таме има някои деца , които ни пишат, че са много недоволни и много ни мразят, но в крайна сметка това е част от играта, няма как", показа Деян Благоев. "То предварително казва днес от 10-12 нямаш право да играеш на електронни игри и в това време, ако детето се опита да играе, няма да му се получи, устройството му казва "Забранено ти е", "Опитай по-късно".

У нас програмата е сваляна над 10 000 пъти, в други страни над 80 000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии