Българчета "приземиха" космически апарат на НАСА

Боби Бобев

Българчета приземиха успешно космически апарат на НАСА. Това се случи в турския град Измир, а апаратът беше симулатор на совалката „Дискавъри“, през който двете момчета минали обучение по време на космически лагер, предаде БТВ.

Те са били единствените деца от България между 130 участници от цял свят.

Момчетата са Васил Стоянов и Максим Христов. Двамата са родени в Америка, но Васил израства в Сливен, а Максим – в Чикаго.

Бащата на Васил открил учебния лагер в Измир и изпратил документите на децата. Условията били интерес към астрономията, отличен английски и добра кондиция.

В лагера участниците били от 9- до 15-годишни, разделени в девет групи. Васил и Максим попаднали в отбор „Меркурий“, който трябва да приземи симулатора на „Дискавъри“. Васил бил командир, Максим – директор на полета. След тежка екипна работа по следене на 500 показателя и решаване на критични ситуации, совалката се приземила.

„Най-много ми хареса, когато направиш всичко на симулатора и усетиш как е в Космоса. Усещането е като да подскачаш на Земята, но пет пъти по-високо“, сподели 9-годишният Максим Христов.

„Той симулира когато капсулата на астронавтите остава извън контролизтръпваш, коремът ти се свива, малко е гадно, но най-важното е да не си затваряш очите“, добави 13-годишният Васил Стоянов.

Момчетата останали в строго охраняваната зона на базата на НАСА седмица.

Докато били в лагера, се свързвали с родителите си само веднъж на ден, в точно определен час.

Родителите казват, че са посрещнали пораснали и променени момчета, бъдещи астронавти. А след успешната първа мисия в живота си двамата са още по-ентусиазирани. Мечтата им остава Космосът.

След месец Максим ще се прибере в Америка, а Васил и семейството му остават в Сливен. И двамата казват, че са готови да се срещнат за следващото космическо предизвикателство.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл