Българчето, което впечатли Италия

Едно българче направи така, че Италия да говори за него. Той е Владислав Жиков, 17-годишното момче, което играе за „Милан“. В края на уикенда изявяващият се на поста полузащитник талант получи покана да се включи към тренировките на... Италия преди контролата на тима с Германия. Спарингът се игра късно снощи на „Джузепе Меаца“ в Милано. Освен Жиков в тренировката взеха участие още 5 момчета от школата на „росонерите“. Тяхната задача бе да изпълняват ролята на футболистите на Германия, за да може отборът на Джанпиеро Вентура да се подготви за мача със световния шампион от 2014-а. Това накара медиите на Ботуша да продължат с хвалебствията по адрес на нашето момче. Жиков се слави като един от най-големите таланти в школата на „Милан“. Преди няколко месеца българинът дебютира за набор 1998 година в силния международен турнир „Алкас къп“ в Катар. В надпреварата се включиха 12 от най-силните отбори на света в тази възраст - „Ювентус“, „Реал“ (Мадрид), „Арсенал“, ПСЖ, „Ривър Плейт“... „Росонерите“ завършиха 4-ти, като в малкия финал загубиха от „артилеристите“. Българският талант влезе като резерва и вкара гол.

Каква обаче е историята на Жиков? Той е роден във Видин през 1999 г. Със семейството си напуска България в посока Италия през 2003-та едва на 4 години. Не след дълго започва да тренира в Неапол. На 13 години минава проби в „Ювентус“, „Рома“ и „Наполи“.

37-2

„В Неапол бях в една малка школа, където ме видяха скаути на „Милан“ - споделя Жиков. - Те говориха с моите родители да ме вземат в Милано. Първоначално нашите не успяха да повярват, радостта ни беше много голяма.“

Въпреки годините си родният талант е висок 191 сантиметра. Треньорите залагат на него като опорен халф или централен защитник. Логично ръстът на българина му дава предимство в играта с глава.

През септември Владислав е поканен от Винченцо Монтела, мениджъра на „Милан“, да започне тренировки с първия тим. Доказателство, че в Италия добре осъзнават качествата на Жиков. Няколко пъти на Ботуша дори пристигаха скаути на „Челси“, които наблюдаваха българина. Вестник „Гардиън“ пък постави момчето от Видин сред най-добрите 60 таланта в световния футбол.

Жиков има няколко мача за българските национали до 17 години. Въпреки големия шум около него в Италия той мечтае за капитанската лента на... България. И иска един ден да изведе с нея мъжкия отбор на страната ни в официална среща. И както върви кариерата му, рано или късно това ще се случи.

Идоли са му Пирло и Стоичков

Андреа Пирло и Христо Стоичков са идолите, на които се възхищава Владислав Жиков. Българският талант мечтае да прилича на тях, въпреки че треньорите му го използват на дефанзивни позиции.

„В „Милан“ моят идол беше Андреа Пирло - каза Жиков. - Много интелигентен футболист, който има поглед над играта. Иначе винаги много съм се възхищавал на Христо Стоичков. Надявам се един ден да постигна неговите успехи на терена. Искам след години и за мен да се говори по същия начин.“

Преди няколко седмици Жиков сподели във фейсбук колаж със Стоичков и Димитър Бербатов.

„Най-голямата ми мечта е да стана гордостта на цял народ“, написа той под снимката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ