Бързат за 2 февруари с Истанбулската конвенция

Пряката демокрация може да развали подаръка за Петльовден

ГЕРБ бързат за 2 февруари с Истан­булската конвенция. Очаква се следващата седмица документът да бъде внесен за гласуване в зала. БСП обаче вкара в опасен капан партията на Бойко Борисов с искането си за референдум (виж по-долу). Това означава, че НС първо трябва да се произнесе по него. В противен случай, ако се избърза с гласуването на конвенцията, ГЕРБ ще демонстрират, че пренебрегват пряката демокрация. Искането за референдум може да забави гласуването на международния договор.

Малко преди БСП да обявят искането си за референдум, в групата на Бойко Борисов трескаво брояха гласове, с които документът би могъл да мине в зала. Сигурно е, че всички 80 депутати от БСП и 27-те от Обединени патриоти ще бъдат против. ДПС взеха решение на Централен съвет да подкрепят договора, което означава 25 гласа „за” ратификацията. Веселин Марешки съобщи, че неговите своите 11 депутати ще гласуват по съвест. Това означава, че няма проблем ГЕРБ (95 депутати), заедно с ДПС и Воля да съберат необходимото мнозинство.

Конвенцията тръгна с фалстарт в комисиите. Още първата от петте, в които е разпределена - по въпросите на децата, младежта и спорта - я отхвърли. 10 от депутатите гласуваха „против” (БСП, ОП, „Воля” и един от ГЕРБ), а 9 бяха „за” (от ГЕРБ и ДПС). Решаващ се оказа гласът на бившия конституционен съдия Георги Марков от групата на ГЕРБ който коментирал, че е против това България да попада под мониторинг от някаква група, наречена GREVIO, която в нарушение на суверенитета на страната ще ходи по училища и детски градини да въвежда джендър обучение. „Не съм си и представял, че в парламентарната република България ще се наложи православната църква да призовава хората да четат молитви срещу приемането на закон”, заяви Марков. Той подчертал, че нищо не налага по конвенцията да се дава определение за „пол” и да се въвеждат форми на "социален пол" наред с биологичния. "И дебилите в България знаят, че има само мъж и жена", казал той. От седмица Марков повтаря, че някой жестоко заблуждава премиера, твърдейки че конвенцията може да се приеме с резерви по спорните текстове. Резервата и декларациите не водят до правни последици.

Комисията по правни въпроси, която трябваше да гласува конвенцията на вчерашното си заседание отложи обсъждането й. Предложението за отлагане на дебатите дойде от БСП, а 10 народни представители го подкрепиха. Против гласуваха избраниците от ГЕРБ, а председателят на комисията Данаил Кирилов се въздържа.

Депутатът от „Обединени патриоти” Емил Димитров заявил: „На дискусията в Софийски университет 11 митрополити ни призоваха да оттеглим конвенцията. От днес във храмовете има молитви да се вразумим. Утре ще започнат да бият камбаните като на война. Камбанариите ли ще съборим, църквите ли ще разрушим, свещениците на остров Персин ли ще заточим? Всички вероизповедания са против. Защо не ги послушаме?”

Единствено външна комисия одобри ратификацията с гласовете на 10 депутати, седем бяха "против" и един се въздържа.

Днес предстои гласуване във водещата комисия – по вероизповеданията. Там ГЕРБ имат 8 гласа, срещу 7 на БСП и на патриотите. В последния работен ден от седмицата документът ще бъде гледан в комисията по образование.

ОПОЗИЦИЯ

БСП поиска референдум

Парламентарната група на БСП настоява да се проведе референдум "за" или "против" Истанбулската конвенция. „Искаме да спре гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание. Тя създаде огромно напрежение в българското общество- различни мнения на Църквата, тежка дискусия вчера. Това е разделение!”, заяви вчера председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Няма яснота, затова искаме да се спрат всички процедури по гледането й в парламента. Да се направи истинска обществена дискусия и смятаме, че този, който трябва да се произнесе по спорния въпрос, е българският народ”, посочи Нинова. И обяви, че днес депутатите от левицата ще внесат необходимите подписи от народни представители с искане за решение за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция. Нинова каза, че „само народът може да каже какво е волята му по този въпрос, след създалата се ситуация”. От БСП изрично отбелязаха, че ще продължат да подкрепят законодателството срещу насилието над жени, деца, домашното насилие. „Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. За да има ефективни резултати, трябва да приемем промени в българските закони. Ние сме твърдо против насилието над жени, деца, домашното насилие и продължаваме да внасяме закони”, каза още Корнелия Нинова. И заключи: „Предлагаме и изграждане на центрове за хората, пострадали от насилие. Стъпка по стъпка, по темата за насилието, ще изпълним всичко”.

Главно мюфтийство:

Залъгалките „трети пол”

и „гей бракове” са опасни капани

”Според нашата религия залъгалката „трети пол”, „гей общество”, „гей бракове”, а също ”„Мюнхаузенския синдром” и особено „Джендър” тематиката са опасни бездънни капани, скрити под „Истанбулската конвенция”, пише в позицията си Главното мюфтийство по повод предложението до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията.

От мюфтийството обясниха, че това явление предвещава драма за България, която без това преживява тежка демографска криза.

„Моралните норми залегнали в свещената книга забраняват използване на насилие в семейството, срещу

майката, жената и децата от женски и мъжки пол. Тези правни канони и морални норми бяха в сила и се прилагаха официално от Ислямските съдилища на Царство България до 1934 г. През последните 80 години те останаха определящи в мюсюлманските семейства в смесените райони на България. И днес те определят и гарантират физическото и духовното ни възпроизводство”, твърдят от Главното мюфтийство.

”Направените анкети по темата показват, че насилието над жените и въобще върху женския пол в семейството или извън него са дело предимно на онези, които са се отлъчили от ислямската култура, морал и семейни традиции, употребяващи алкохол, наркотици, занимаващи се с проституция, със залагания и т.н. „Изкореняването” на насилието над женския пол, което е в основата на „Истанбулската конвенция” не е наш естествен проблем, отговарящ на злободневните ни нужди”, изтъкна Мюсюлманското вероизповедание.

В становището мюфтийството обръща внимание на това, че приемането на конвенцията ще обезличи половата, моралната, етническата, национална и религиозна идентичност на гражданите.

ПРОФ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ:

Премиерът

е бил подведен

Ако ГЕРБ наложи силово ратификацията на Истанбулската конвенция, всички следващи избори за партията ще бъдат загубени. Само по себе си по заглавието Истанбулската конвенцията звучи добре, но когато прочетете какво пише вътре, става ужасяващо. Мисля, че премиерът е бил подведен. Трите вероизповедания - Българската православна църква, българското мюсюлманство и Българската католическа църква станаха като един и я отхвърлиха. Можем да дадем пример на Европа, ако не приемем Истанбулската конвенция, защото не само българското правителство е било подведено. Трябва да се свика референдум.

РЕАКЦИЯ

Синодът се

разграничи от

анатемата

на Дионисий

Светият синод се разграничи вчера от участието на архимандрит Дионисий по Нова телевизия преди два дни, в което той заяви, че политиците, които гласуват ратифицирането на Истанбулската конвенция „би следвало да веднага да бъдат отлъчени от църквата”. „Във връзка с медийните изяви на архимандрит Дионисий, Св. Синод припомня, че същият е завел съдебни дела срещу Българския патриарх Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил, поради което срещу него е заведено Църковно-наказателно дело и същият се намира под каноническо запрещение от свещенослужение”, се казва в съобщение на Светия синод. И още: „Архимандрит Дионисий не може да бъде и не е изразител на позициите на Св. Синод". Припомняме, че българското православно духовенство излезе с позиция срещу конвенцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика