Бърза ипотека за паметници на културата

Столичният зам.-кмет доц. Тодор Чобанов

Данък грози немарливите собственици на постройки със специален статут

Законови промени пазят историческото наследство

Ипотеката за паметници на културата, които не се стопанисват добре от собствениците им ще става по-бързо. Това ще е факт, ако парламентът одобри предлаганите от Столичната община промени в Закона за паметниците на културата. Целта е да се опазят по-добре такива сгради и да се облекчат процедурите довеждащи до ремонта на тези от тях, които се рушат. В София проблемните здания от този тип са около 50 от 800, съобщи пред “Труд” столичният зам.-кмет доц. Тодор Чобанов. Промените ще спомогнат не обществото и общината да плащат за спешните ремонти на тези сгради, а техните собственици. Ще се съкрати значително времето от акта, който посочва, че постройката се руши, до започването на ремонта. От съставянето на акта ще тече срок, и след края му сградата ще се ремонтира и ипотекира веднага. Тогава банката ще може да я обявява за публична продан.

В момента процедурата е бавна и неработеща. За да се наложи ипотека, чрез която да се изплати ремонта, единственият начин е общината да е глобила собственика най-малко три пъти, а съдебни процеси по санкциите бавят процедурата.

Според друга промяна, ако сградата паметник на културата е в лошо състояние, собственикът й няма да бъде освободен от данъка по нея. Проблемните постройки ще се вписват в регистър. Освен това кметовете ще могат да обжалват при сваляне на статути на паметници на културата. “За 12 сгради сме поискали от Министерството на културата да върне или даде статут”, допълни Чобанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България