Бърза ли Евросъюзът за членство на Македония

Западните партньори гледат на Скопие като на „снаха“ с голяма зестра

Загриженост цари в гръцкото правителство от „бързането“ на европейците. В неделя председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде в Скопие. Визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас ще е през март, а представителите на Скопие продължават да свалят паметници и табели.

През последните няколко дни западните ни партньори гледат на Скопие като на „снаха“ с голяма зестра.

Първоначално бе посещението на Зоран Заев в Берлин и срещата му с германския канцлер Ангела Меркел, която го посрещна топло и с прегръдки, наричайки го дори македонски премиер.

По време на краткия, но особено конструктивен престой на Заев в Германия, скопският премиер бе запитан за интереса, който великите сили проявяват по отношение на Бившата югорепублика и целия регион. Той призна, че Русия, Китай и Турция поддържат засилен интерес към неговата страна, но даде да се разбере, че Скопие гласува с ръце и крака за Европа.

„Няма друга алтернатива от тази на Европейския съюз“ и това е „не, защото се намираме на европейска територия, а защото споделяме един и същи ценности“, каза той. 

Контактите на Бившата югорепублика не свършват с това. В неделя Скопие ще бъде посетено от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, от комисаря по разширяването Йоханес Хан и от върховния комисар на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Макар спорът за името все още да не е решен, не липсват коментарите за европейското бъдеще на съседната страна.

Йоханес Хан обяви, че много скоро Комисията ще препоръча да започнат присъединителни преговори с тази държава. 

„Европейската комисия много скоро, твърде вероятно до лятото, ще препоръча започване на преговорите с двете страни /БЮРМ и Албания/. Ние мислим, че в миналото те са направили значителни реформи и по този начин разполагат с предпоставки за тази стъпка. Жителите на тези страни заслужават европейска перспектива. В крайна сметка единствено държавите членки ще са тези, които ще трябва да решат кога да започнат съответните преговори“.

В същото време след преименуването на летището в Скопие, стартира и процедурата по премахване на паметниците, поставени в столицата при управлението на бившия премиер Никола Груевски в рамките на един иредентистки план, който той реализираше.

В три часа призори кранове на общината в Скопие свалиха от входа на сградата на Върховния съд, като преместиха в помещение на изоставен завод паметника на Андон Янев или „Кьосето“, както той е бил известен с това прозвище като кадър на ВМРО през 19 в.

Но, докато събитията около проблема със Скопие текат буреносно, гръцкият външен министър се аргументира с натоварената си програма за закъснялото си пътуване до Скопие. Макар че БЮРМ бе получила указания да чака министъра миналия четвъртък, в крайна сметка визитата му бе анулирана и се очаква да се осъществи през първите дни на март. 

Предвижда се при това посещение първият гръцки дипломат да води със себе си голяма група журналисти. Една от причините за закъснението на тази визита е и днешното присъствие на премиера Алексис Ципрас в Брюксел в рамките на неформалната среща на върха на Европейския съюз.

Там той ще има възможност да обсъди между другото и въпроса за името на БЮРМ с германския канцлер Ангела Меркел.

Срещата е на фона на загриженост, която цари в средите на гръцкото правителство от „бързането“ на европейците да затворят тази тема, а също и от поредната екзалтация на лидера на по-малкия коалиционен  партньор Панос Каменос, който разпали отново спора в екипа на Ципрас, като каза, че не одобрява подходите на кабинета по въпроса за името на Бившата югорепублика и че ще направи всичко възможно, за да не й бъде дадено името Македония.

Каменос избухна след дълъг период на мълчание, а публичното му разграничение, което той направи от трибуната на парламента, разпали нови спекулации за отношенията на двете партии в гръцката коалиция.   

(БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари