Бързи, лесни, вкусни тиквички

Тиквичките – този полезен и вкусен зеленчук, който в момента е залял пазара, дава безброй възможности да развихрите фантазията си. Стават за ядене сурови, варени, пържени, печени. Чудесна гарнитура са към месо и риба, но могат да бъдат и самостоятелно основно ястие. Тиквички с ориз и пълнени тиквички с кайма и ориз са класика в жанра, която всяка що-годе сръчна домакиня има в арсенала си. И не на последно място – тиквичките съдържат само 15 калории в 100 грама, което ги прави подходящи за желаещите да отслабнат.

 

Канелони от тиквички

Необходими продукти:

1 голяма и 1 по-малка тиквичка

сол

1 щипка захар

2 с.л. оцет

30 г лук

2 стръка пресен чесън

250 мл прясно мляко

3 с.л. брашно

40 мл зехтин

15 г масло

копър - сух

черен пипер

магданоз

Начин на приготвяне:

Срежете двата края на голямата тиквичка и я нарежете на тънки листа по дължина. Кипнете вода с две щипки сол, щипка захар и оцета. Пуснете вътре тиквичките и попарете за около 3-4 минути, след това извадете и ги отцедете. Оставете да изстинат, положени върху кухненска хартия. За пълнежа накълцайте на ситно лука и чесъна, а малката тиквичка направите на дребни кубчета. Задушете зеленчуците в сгорещените масло и зехтин и ги поръсете с щипка сол. Щом омекнат, сипете наведнъж брашното. Бъркайте интензивно 1-2 минути на среден огън. Налейте млякото постепенно и бъркайте. Овкусете с подправките и сол, разбърквайте още 8 минути. Оставете соса да се охлади. Наредете тънките листове от тиквички върху домакинско фолио, като ги застъпвате. Нанесете плънката и завийте. Отстранете фолиото и нарежете на 4 канелона. Сервирайте като студено предястие, поръсени с накълцан магданоз, малко сол и напръскани със зехтин.

 

Пълнени тиквички със сирене на фурна

Необходими продукти:

4 тиквички

4 яйца

100 г сирене

100 г кашкавал

4 с.л. течна или заквсена сметана

2-3 стръка зелен лук

1 скилидка чесън

сол и смлян черен пипер

ситно нарязан копър

Начин на приготвяне:

Тиквичките се разрязват на 2 по дължина. Издълбават се с лъжица като лодки. Варят се в кипяща подсолена вода за 10 минути, след което се отцеждат добре. В средна купа леко се разбиват яйцата и се прибавят натрошеното сирене и настърганият кашкавал. Сипва се сметаната, накълцаният на ситно зелен лук и пресованият чесън. Сместа се разбърква и се овкусява със сол, черен пипер и копър на вкус. Плънката за тиквичките се разбърква още един път. Отцедените тиквички се пълнят с приготвената плънка и се нареждат в огнеупорна тава. Отстрани се сипва малко гореща вода (или водата от варенето на тиквичките). Фурната се загрява на 180 градуса. Пълнените тиквички се пекат до зачервяване и готовност около 20 минути. Могат да се сервират както топли, като основно ястие, така и студени – като предястие.

 

Запеканка от тиквички с кайма

Необходими продукти:

400 г кайма

4-5 тиквички

2 глави лук

150 г кашкавал

1 ч.ч. доматено пюре

3 яйца

300 г заквасена сметана

чубрица

копър

черен пипер

кимион

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и го запържете за кратко, след което добавете каймата и я пържете, докато се раздроби. Поръсете с подправките по ваш вкус и сипете доматеното пюре. Задушете всичко за кратко. Нарежете тиквичките на не много тънки кръгчета, посолете ги и наредете един ред от тях в намазнена тава. Върху тях сипете от сместа с каймата. Следва втори ред тиквички, доматена смес и така, докато свършат. Покрийте с останалите тиквички и залейте хубаво ястието с разбитите със заквасената сметана и малко вода яйца. Изпечете ястието в загрята фурна при температура от 180 градуса в продължение на 35-40 минути. Преди да го извадите, поръсете с настъргания кашкавал и допечете до златисто.

 

Мързеливи кюфтета от тиквички

Необходими продукти:

2 по-големи тиквички

2  яйца

3 скилидки чесън

100 г сирене

3 с.л. брашно

2 ч.л. бакпулвер

сол

подправки – черен пипер, бял пипер или други

4 с.л. галета

Начин на приготвяне:

Обелете тиквичките и ги настържете. Оставете ги в гевгир или в друг съд с дупки, за да се оцеди техният сок. През това време накълцайте или счукайте чесъна. Смесете го с изцедените тиквички. Прибавете яйцата, брашното, солта, галетата, другите подправки, бакпулвера, сиренето – натрошено. След като объркате добре, започвате да оформяте вашите кюфтета. Те са мързеливи, защото няма да ги пържите, а ще ги изпечете. Трябва да ги подредите в тавичка с хартия за печене на дъното. Сложете ги във фурната на 180 градуса за 35-40 минути. След като станат златисти на цвят, ги извадете. Поднесете ги топли като гарнитура на риба, пържоли, пиле или друга храна. Може да им направите млечен сос с кисело мляко, чесън и магданоз или копър. Сосът позволява да добавите готварска сметана или малко майонеза.

 

Мусака с тиквички

Необходими продукти:

500 г кайма

2 големи картофа

4 тиквички - 1,5 кг

2 глави кромид лук

3 моркова

сол

чубрица

брашно

За заливката:

3 яйца

1 кофичка кисело мляко

2 с.л. брашно

100 г натрошено сирене

Начин на приготвяне:

Нарежете кромида и морковите на малки кубчета и ги сложете в тигана да се запържат. След като се позапържат, сложете в тигана каймата. Докато разбърквате, раздробете я на по-едри парченца. Щом и каймата се запържи, махнете тигана от котлона и го оставете настрана за минута-две. През това време измийте тиквичките и им махнете краищата. Не ги белете. Нарежете ги на по-едри кубчета. Обелете картофите и ги измийте. Нарежете ги на малки кубчета. Тяхното предназначение е да поемат водата от тиквичките. Ако прецените, че не е необходимо, не добавяйте картофи. Сложете в тавата нарязаните тиквички и картофите. Поръсете с малко брашно и разбъркайте. Овкусете със сол на вкус и чубрица. Сега вече добавете запържените продукти. Разбъркайте добре. Може да капнете още малко олио. Сложете тавата във фурната на 220 градуса, да се запекат тиквичките и да омекнат. Междувременно направете заливката за мусаката. Разбъркайте яйцата с 1 кофичка кисело мляко. Добавете и 2 с.л. брашно, за да е по-стегната. Ако желаете, прибавете 100 г натрошено сирене в заливката. Щом тиквичките се изпекат, извадете тавата от фурната. Отгоре залейте със заливката и отново върнете във фурната за няколко минути, докато заливката се стегне и придобие хубава коричка.

 

Редени тиквички с колбас

Необходими продукти:

3 тиквички

3 яйца

5-6 с.л. брашно

100 г колбас по избор

150-200 г сирене

100 г кашкавал

сол

шарена сол

чубрица по желание

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквичките и с помощта на нож нарязваме на тънки филийки по дължина. Слагаме ги в сито, посоляваме и ги оставяме за около 10-20 минути. Отцеждаме от сока. Намазваме огнеупорен съд и започваме да подреждаме самите тиквички. Отгоре слагаме резени колбас, пак ред тиквички, ред сирене и завършваме с тиквички. Между самите пластове ръсим с шарената сол, може и да се ползва чубрица. Получават се приблизително 3 пласта. Поставяме във фурната за около 10-15 минути. Вадим и отгоре поставяме нарязания на тънки плочки кашкавал. Връщаме във фурната, за да се разтопи кашкавалът. От яйцата, млякото и брашното правим кашичка, която изливаме върху ястието. Връщаме отново във фурната до запичане на сместа. Вадим, нарязваме на парчета и сервираме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме