Бързи, лесни и вкусни летни рецепти

Топло е и на никой не му се задържа дълго около печката. Затова мнозина наблягат на салатите, таратора, плодовете. Тези, които не могат без готвено, търсят по-бързи рецепти или такива, при които пъхват ястието във фурната и не се занимават с него, докато не се сготви самичко. Сега е моментът на постните манджи, стига да сте им любители. Те изискват малко повече време, главно за подготовката на зеленчуците. Но, както бихме перифразирали – за всяка манджа си има лакомници.

 

Чипс от тиквички

Необходими продукти:

1 тиквичка

2 яйца

3 ч.л. универсална подправка

1 ч.ч. брашно от елда или пшенично

100 г пармезан

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 230 градуса. Нарежете тиквичките на тънки колелца. Смесете брашното и подправката в купа. Яйцата разбийте отделно. Потопете тиквичките първо в яйцата, след това в брашното. Наредете ги в намазнена тава. Печете за 8-10 минути. Добавете настърганото сирене и печете още 1 минута, след което извадете.

 

Канелони от тиквички

Необходими продукти:

1 голяма и 1 по-малка тиквичка

сол

1 щипка захар

2 с.л. оцет

30 г лук

2 стръка пресен чесън

250 мл прясно мляко

3 с.л. брашно

40 мл зехтин

15 г масло

копър - сух

черен пипер

магданоз

Начин на приготвяне:

Срежете двата края на голямата тиквичка и я нарежете на тънки листа по дължина. Кипнете вода с двете щипки сол, щипка захар и оцета. Пуснете вътре листата от тиквички и попарете за около 3-4 минути, след това извадете и ги отцедете. Оставете да изстинат, положени върху кухненска хартия, която ще обере от тях останалата излишна вода. За пълнежа накълцайте на ситно лука и чесъна, а малката тиквичка - на дребни кубчета. Задушете зеленчуците в сгорещените масло и зехтин и ги поръсете с щипка сол. Щом омекнат, сипете наведнъж брашното. Бъркайте интензивно 1-2 минути на среден огън. Налейте млякото постепенно и бъркайте. Овкусете с подправките и солта, разбърквайте още 8 минути. Оставете соса да се охлади. Наредете тънките листове от тиквички върху домакинско фолио, като ги застъпвате. Нанесете плънката и завийте. Отстранете фолиото и нарежете на 4 канелона. Сервирайте като студено предястие, поръсени с накълцан магданоз, малко сол и напръскани със зехтин.

 

Свинско рагу със зеленчуци

Необходими продукти:

500 г свинска плешка

4 моркова

1 глава кромид лук

400-500 г зелен грах

2-3 с.л. растително масло

100 мл бульон

сол

1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на кубчета, почистете морковите и ги нарежете на колелца под наклон, а лука на колелца. Изчестете пресния грах и го задушете с малко вода и сол за 4 минути. Загрейте растителното масло в подходящ съд и запъреже месото от всички страни равномерно. Извадете го в отделна купа, а в съда, в който сте го запържили, сложете приготвените зеленчуци, запържете ги набързо и върнете месото при тях.  Добавете сол, лимонов сок и бульон и гответе 10-15 минути.

 

Кебап със сос от авокадо

Необходими продукти:

800 г пилешко филе

1 лайм

1 ч.л. къри на прах

1 с.л. зехтин

1 с.л. лимонов сок

2 с.л. растително масло

400 г домати

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешкото филе на малки късчета. Изцедете сока на лайма, добавете кърито, солта и зехтина. В тази марината поставете пилешките късчета и оставете да престои в хладилника около 30 минути. Разрежете авокадото, обелете го и го поръсете с лимонов сок и сол, след което го пасирайте в блендер до получаване на хомогенна консистенция. Извадете парченцата месо и ги нанижете на дървени шишчета, поръсете ги с мазнина и зпечете на скарата за 10-ина минути. Измийте доматите и ги нарежете на филийки, които поставете в чинии, върху тях подретете изпечените шишчета. Отделно сервирайте авокадовия сос.

 

Имамбаялдъ

Необходими продукти:

6 патладжана, средно големи

2 моркова

500 г домати

3 глави лук

4 скилидки чесън

1 ч.л. черен пипер

2 дафинови листа

1 връзка магданоз

1/2 ч.ч. олио

сол

Начин на приготвяне:

Срежете почистените от дръжките патладжани на две по дължина, издълбайте сърцевината с лъжица и поръсете лодките със сол. Изчакайте патладжаните да пуснат горчивия си сок за около 30 минути и ги измийте, след което ги подсушете. Докато чакате патладжаните да пуснат горчивия сок, подгответе останалите зеленчуци - морковите измийте и нарежете на ситно, също и почистените лук и чесън. Доматите обелете и настръжете на ренде, като оставите един от тях и го нарежете на колелца. В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото и запържете подсушените патладжани от всички страни за около 3-4 минути, докато са полуготови, след което ги извадете. В същата мазнина изсипете лука и чесъна и запържете за 1-2 минути, след което добавете настърганите домати, черния пипер, морковите и дафиновия лист и 1/2 ч.л. сол. Към тази смес добавяте и вътрешността на патладжаните. Задушавате сместа, докато се сгъсти и водата изври. С готовата смес пълните лодките и ги нареждате в тава. Върху всеки патладжан нареждате резенчета домат. Печете имамбаялдъ в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, или докато патладжаните придобият апетитна коричка. Ястието се поднася студено, като всяка порция се поръсва обилно със ситно нарязан магданоз.

 

Миш-маш

Необходими продукти:

1 кг чушки

500 г домати

100 г сирене

4 яйца

1 каф.ч. олио

Начин на приготвяне:

Измивате чушките, почиствате ги от семките и ги нарязвате на едри парчета. Обелвате доматите и ги настъргвате на едро ренде. В тенджера или в дълбок тиган сгорещявате олиото и добавяте нарязаните чушки. Запържвате ги при непрекъснато бъркане, докато омекнат. След това добавяте и настърганите домати, оставяте сместа да ври на слаб огън, докато водата на доматите изври. После добавяте разбитите яйца и натрошеното сирене, а в случай, че сиренето не е достатъчно солено, може да добавите и сол. Миш-машът трябва да поври още няколко минути, като го разбърквате от време на време. Преди сервиране може да поръсите със ситно нарязан магданоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме