Бъчварова: Всички цистерни в Хитрино са обработени

Всички цистерни в Хитрино вече са обработени до ниво, което позволява по-нататъшни операции с тях. Не всички са на 100% изпразнени, но има възможност да бъдат премествани. Това обяви министър Румяна Бъчварова след заседания на кризисния щаб, в което е участвал и премиерът Бойко Борисов. "Важно е да кажем на населението, че 15 фургона пътуват насам. Тази вечер ще бъдат разтоварени на място, което ще позволи след това да бъдат разположени", каза Бъчварова.

Не е безопасно за жителите да влизат в къщите все още, докато не бъдат свършени окончателните проверки. Може да има обгазяване на ниските места, това би било опасно. Направен е план за утрешните действия. Прокуратурата е приключила първоначалния оглед и е дала разрешение спасителите да продължат с по-нататъшните действия.

Министър Ивайло Московски уточни, че са направени насипи с фракция, започва се от последната дерайлирала цистерна, условно 12-та. Там ще влезе железопътна механизация - кран 60 тона, който ще започне работа утре сутринта. Започва изтеглянето й.

След изваждане на безопасно място на всяка една от цистерните се прави окончателен оглед от следствие и прокуратура. Има подготвена площадка, където ще се складират извадените цистерни. Ще се обработят с азот и ще се транспортират до площадката на собственика в Русе. Вероятно всичко ще отнеме 4-5 дни, зависи от метеорологичните условия.

28 пожарникари и спасители остават на дежурство да обезопасяват местопроизшествието. Ниските температури доведоха до това, че трябва да се сменят много по-често, да се осигури топла храна. Все още изтича газ, поради което в ниските места, в избените помещения в северните помещения на селото може да се усеща мирис на газ, каза гл.комисар Николай Николов. В никакъв случай хората, които се допускат да си нахранят животните, не трябва да пушат цигари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България