Бъчварова: Двете премиерски оставки на Бойко Борисов показват достойно поемане на политическата отговорност

Според Румяна Бъчварова и двете премиерски оставки на Бойко Борисов показвали достойно поемане на политическата отговорност. Това коментира пред БТВ вицепремиерът в оставка. „В България отношението към политическия елит обикновено е свързано с това, че всеки се е вкопчил във властта. Този път и предишния отговорността много ясно беше приета и с всички рискове се отива пак на избори, за да се поиска доверие от избирателите”.

Става въпрос за мажоритарен избор. Когато беше определена кандидатурата на Цецка Цачева, аргументите бяха рационални. Избирателите подходиха емоционално към този избор. Отбеляза Румяна Бъчварова по повод президентския вот, довел до падането на кабинета.

Според социолозите, близо 300 000 избиратели на ГЕРБ не са подкрепили своя кандидат, а са пуснали бюлетина за ген. Румен Радев. „Този факт показва, че партията не е онази армия, която обвиняват, че е ГЕРБ – когато безропотно следва едно политическо решение. Това е партия, която има позиция (…) Това е по-добре за нейното бъдеще”, коментира Бъчварова.

Готови ли са в партията за битката? „Няма причина ГЕРБ да не тръгне към изборите силно мотивирана – имаме опит, знаем как се управлява държава, кое е важното, кое е маловажното. Следващ мандат ще е продължение на правилните политики.”

Вицепремиерът в оставка подчерта, че ГЕРБ са работели „диалогично” с партньорите си и в резултат депутатите от партията са подкрепяли предложения на министри от другите политически сили. Тя даде пример с пенсионната реформа на Ивайло Калфин (АБВ), която довела до брожения в МВР.

Като вътрешен министър Бъчварова призна, че е допуснала грешки, свързани с недостатъчна решителност и недостатъчно добра комуникация. Въпреки това тя беше категорична, че МВР е една от най-реформираните системи у нас, като са направени стъпки за разделяне на полицейската от административната работа, за борба с корупцията и разширяване на правомощията на ГДБОП.

По отношение на охраната на границата, Румяна Бъчварова посочи, че с европейската помощ от 160 млн. евро ще имаме „съвършено нова и модернизирана Гранична полиция”. Тя ще пази почти завършено съоръжение по браздата с Турция – остават около 21 км от оградата, а други 60 км по реките ще са по-различен тип преграда, която е проектирана и ще се строи.

„Оградата предизвиква интерес сред всичките ми колеги европейски външни министри”, посочи тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика