Бьорген грабна 8-ма титла за сбогом

Феноменалната Марит Бьорген приключи славната си кариера с рекорд на олимпиадата в Пьонгчанг. 37-годишната норвежка се превърна в най-успешна състезателка от зимни игри, след като триумфира в ски бягането на 30 км. С това тя спечели осма титла и се нареди до славните свои сънародници Оле Ейнар Бьорндален (биатлон) и Бьорн Дели (ски бягане). Още преди 3 дни Бьорген изпревари двамата фиксирайки общо 15 медала от най-престижния „бял“ форум на планетата. Бьорндален има 13, а Дели – 12.

Освен това, в Пьонгчанг шампионката спечели 5 отличия, от които две златни. След триумфа на 30 км скандинавката бе коронясана на Олимпийския стадион по време на церемонията по закриването на игрите, а отличието й бе връчено от Томас Бах, президентът на МОК.

„Дойдох с надежда да спечеля един златен медал – призна Марит. - Какъв страхотен завършек на последното ми олимпийско състезание!“

С тази титла Бьорген изведе Норвегия на върха в генералното класиране на игрите с общо 39 отличия (по 14 златни и сребърни и 11 бронзови).

А стартът на 30 км беше белязан с куриоз. 25-годишната австрийка Тереза Щадлобер бе фаворитка за медал и се движеше в тройката, но 7 км преди финала обърка трасето и завърши 9-та.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт