Бюджетната комисия прие актуализацията на бюджета за тази година

Тя ще бъде разгледана в пленарна зала следобед

Бюджетната комисия в Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет за тази година.

"За" актуализацията гласуваха 13 народни представители, шест бяха "против", а един - "въздържал се". Предстои актуализацията да бъде разгледана от пленарна зала след 14.00 ч.

Министърът на финансите Владислав Горанов представи искането на правителството за актуализация на Бюджет 2020 пред депутатите.

Законопроектът предвижда увеличаване на лимита за поемане на нов държавен дълг от 2, 2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. Измененията предвиждат Министерският съвет може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения на Българската банка за развитие по Закона за Българската банка за развитие в размер до 700,0 млн. лв. или тяхната валутна равностойност при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Със Закона за държавния бюджет се предлагат и изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Там трябва да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели запазване на работните места в страната. За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България