Бюджетът завърши 2018 г. с излишък от 163 млн. лв.

Снимка: Архив

Приходите нараснаха с 4,3 млрд. лв.

Очакват повишаване на рейтинга ни

Държавният бюджет завърши 2018 г. с излишък от 163,5 млн. лв., сочат предварителните данни на Министерството на финансите. За трета поредна година има излишък в хазната, което осигурява гъвкавост при управлението на държавния дълг, коментират експертите на министъра на финансите Владислав Горанов. България остава на трето място сред страните от ЕС с най-ниско съотношение на държавния дълг към БВП, като през следващите три години прогнозите са дългът да продължи да намалява.

2018 г. завърши с излишък в хазната при положение, че в закона за бюджета беше предвидено да има дефицит от 1,1 млрд. лв. Силното фискално представяне на България намери отражение в годишните доклади на международните рейтингови агенции, като анализаторите посочват, че постигнатата финансова стабилност, ниският държавен дълг и присъединяването към чакалнята за еврото (ERM II) ще засилят допълнително доверието към страната ни и са фактор за бъдещо повишение на рейтинга.

Приходите в държавния бюджет са 39,644 млрд. лв., което е с 3,7% над плана за годината и с 4,327 млрд. лв. повече спрямо 2017 г. Увеличават се както данъчните приходи, така и усвоените пари от ЕС. Разходите на държавата са 39,48 млрд. лв., което е само с 0,4% повече от плана за годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси