Бюджетът за образование трябва да расте 20 год. поред, смята Кунева

Нужен е ръст в бюджета за образование в продължение на 20 години, за да има стабилни резултати. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по повод приетия от кабинета бюджет за 2017-та. По думите й, ако само една година се даде ясен знак, че образованието е приоритет за държавата, това е крайно недостатъчно.

„Трябва да има общонационално разбиране по въпроса. За каквото и да спорят политическите формации не бива да спорят за това, че бюджетът за образование не просто не трябва да стои на едно и също ниво, а всяка година трябва да се увеличава, за да има стабилни резултати. Бих искала да има национално съгласие и обществен договор за това с колко да се увеличава бюджетът всяка година. Независимо коя партия има мнозинство в парламента, това трябва да бъде естествен избор на цялото българско общество, а политиците просто да го следват. Мисля, че обществото е на страната на образованието. Въпросът е между многото приоритети, който държавата ни действително има, образованието да даде плод, да се влага в него в продължение на 20 години“, обясни министърът.

Във всяка сфера на образованието трябват реформи, за да отговаря то на качеството, което българите заслужават, допълни Меглена Кунева. Според нея именно качеството на образователната система ще гарантира, че нацията върви напред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика