Бюджетът на София от 1,722 млрд. лв. влезе за разглеждане в СОС

Проектът за бюджет на Столичната община за 2020 г. в размер на 1,722 млрд. лв., е внесен за разглеждане в общинския съвет, съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов.

Oсновни компоненти на бюджета са делегираните държавни дейности в размер на 555 млн. лв., собствените приходи са 782 млн. лв., с 57 млн. лв. повече спрямо 2019 г. При данъчните приходи се очаква увеличение в размер на 36 млн. лв. и така те ще достигнат 388 млн. лв. При неданъчните приходи очакваме 393 млн. лв. приходи или 21 млн. лв. увеличение. При данък моторни превозни средства се очакват постъпления от 114 млн. лв., при данък недвижими имоти - 112 млн. лв., при данък възмездно придобиване - 153 млн. лв., каза Барбалов.

През следващата седмица предстоят дискусии по бюджета в комисиите към СОС.

Основните акценти в бюджета за тази година са инфраструктура и екология, потвърди зам.-кметът. Увеличават се инвестициите в районите, като 95 процента от капиталовата програма на общината е именно в районите, посочи зам.-кметът. Той информира, че е заложено изграждане и ремонт на транспортна инфраструктура, основни ремонти на улици в кварталите и изграждане на тротоари. Друг важен обект през тази година е завършването на третата линия на метрото, както и модернизацията на градския транспорт. За целта са предвидени 213 млн. лв.

За чистота на въздуха, управление на отпадъците са предвидени над 35 млн. лв. Подготвя се и изграждане на нови паркове - парк "Кукуряк", парк "Овча купел", парк "Въртопо", Източен парк в район "Младост".

Изключително важен приоритет е изграждането на нови детски градини, за което са предвидени 63 млн. лв. От бюджета на общината са осигурени над 32 млн. лв. за изграждане на 13 градини, две ясли, шест училищни сгради. Предвидени са и основни ремонти в 25 училища и детски градини, посочи Барбалов. Общината е готова с проекти за седем детски градини и четири училища на обща стойност 40 млн. лв., за които е кандидатствала за финансиране от държавата.

В областта на културата са предвидени средства за реставрация и консервация на минералната баня в Банкя, за проектите по реставрация на баните в "Овча купел" и в "Горна баня". Започва и строителството на центъра за съвременно изкуство "Топлоцентралата" в района на НДК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България