Бюджетът оставя без лекарства болни от рак

Снимка: Архив

Мораториумът за нови медикаменти е смъртна присъда за десетки хиляди

Необходима е спешна поправка в закона

Десетки хиляди пациенти са обречени да останат без лечение от 1 януари 2018 г., ако финансовата рамка на НЗОК за догодина бъде приета в сегашния й вид. Става въпрос мораториума в бюджета върху нови молекули, който на практика забранява с тях да се провежда лечение по здравна каса. Проблемът е, че 15 от тези лекарства са без аналог у нас и в Европа, т.е. те нямат генерик - аналог на оригиналната молекула, с подобен терапевтичен ефект, но по-евтин.

“Така пациенти с рак на бъбрека, метастази на гърдата, два вида левкемия, белодробна фиброза, ревматологични проблеми и др. - все инвалидизиращи и смъртоносни заболявания, остават без всякакво лечение. Ако не се направи спешно поправка в бюджета за НЗОК, гласуването му на второ четене (до 30 ноември) ще е смъртна присъда за тези хора”. Това обясни пред “Труд” Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум.

Според финансисти, работили по бюджета за здраве, забраната ще спести около 15 млн. лв. за лечението на тези болести, но липсва финансова обосновка в разчетите.

В същото време ежегодно изхвърляме на боклука около 30 млн. лв. под формата на неупотребени онколекарства.

Причината е, че заради липса на адекватна политика, у нас те не се съхраняват във флакони за многократна употреба. Така след отваряне, остатъчните количества се изхвърлят.

 

Ще се похарчи повече, отколкото ще се спести

Има опасност за изтегляне на дистрибутори

Забраната за нови молекули, заложена в бюджета на НЗОК за 2018 г. ще доведе до пълна невъзможност за много от пациентите да се сдобият с лекарства. Причината е, че липсата на пазар за оригинални, иновативни медикаменти в страната, и работата на касата само с генерици, ще доведат до изтегляне на съответните дистрибутори. Един от ефектите ще е и ограничаване на паралелния износ на лекарства от страната, което вероятно е и целта, обясни председателят на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров.

С това 15-те медикамента за тежки заболявания, които са без аналог и трябваше да бъдат реимбурсирани от НЗОК от 1 януари, ще станат невъзможни за закупуване, дори ако пациентът има възможност да плаща хиляди левове за лечение, обясни той.

Мораториумът създава предпоставки за здравен туризъм смятат експерти, тъй като пациентите имат право да потърсят спасение в избрана от тях държава в ЕС.

НЗОК и сега има над 300 млн. задължение към чужди здравни фондове и на практика мораториумът би оскъпил финансирането на здравната система, категоричен бе Иван Димитров.

 

Ефект

Със забраната за нови дейности се пренасочват парите

Мораториумът за нови молекули забранява още болниците да разкриват през 2018 г. нови дейности, които касата да финансира. Това обрича отделения и лечебници на финансова гибел, хората – на липса на избор къде да се лекуват, а специалистите – на невъзможност да избират между отделни терапии заради чиновнически решения, категорични са представители на пациентски организации и ръководства на частни и общински болници.

Един от ефектите на тази забрана ще е пренасочване на финансовия поток към държавните болници, за да не се налага държавно дофинансиране за тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве