Бюджет 2017 приет окончателно (обзор)

Заложен е ръст на БВП от 2,5% и дефицит от 1,4%

 

Бюджетът на държавата за 2017 г. беше окончателно приет от парламента на второ четене. Драма при гласуването имаше около извънредните 10,5 млн. лв. за БАН и за Софийския университет, които в крайна сметка депутатите не отразиха. След като отхвърли съответната промяна в бюджетната рамка, се оказа, че БАН и Алма матер няма да получат допълнителните средства за 2017 г., които им бяха отпуснати по-рано. В знак на протест депутатите от “БСП-Лява България” напуснаха залата.

Сред най-важните параметри за хората са увеличение на минималната работна заплата от 420 на 460 лева, което влиза в сила от 1 януари 2017 г. По 37 лева месечна добавка за деца ще получават домакинствата, чийто доход на член от семейството не превишава 400 лева. Семействата с две и три деца ще получават съответно по 85 и 130 лева. Месечната помощ за отглеждане на дете с увреждания между 50 и 70% ще бъде 350 лева, а с увеличаване на степента на увреждането държавната подкрепа също ще се увеличава.

Депутатите решиха да увеличат заплатите на учителите с около 8% от началото на новата година, нарастват и някои социални плащания. Важно за работници и работодатели е, че се повишава осигуровката за фонд “Пенсии” с един процентен пункт.

Предвижда се финансовият план на държавата догодина да приключи с дефицит от 1,33 млрд. лв., или 1,4% от БВП. Заложен е 2,5% ръст на икономиката, а също и сериозно увеличение както на приходите, така и на харчовете. Очаква се във фиска догодина да влязат 35,4 млрд. лв., т.е. с 2,25 млрд. лв. повече в сравнение с 2016 г. От тях 1,5 млрд. лв. се очакват от данъци и осигуровки.

С над 2 млрд. лева общо ще разполагат МВР и Министерството на отбраната. Именно отбраната, образованието и здравеопазването бяха изведени като приоритети в бюджета. С близо 450 млн. лева ще разполага Министерството на здравеопазването догодина, решиха депутатите, които записаха още, че от догодина ще може да бъде изтеглен нов дълг, но само от вътрешния пазар, до 1,2 млрд. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика