Бюджет 2019 е най-добрият досега

Бюджетът през 2019 г. е най-добрият, който сме виждали в управлението на премиера Бойко Борисов. Това коментира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) на среща с министъра на финансите Владислав Горанов по темата Бюджет 2019.

При изпълнението на бюджета тази година с 600 млн. лв. се очаква да излезем на плюс, въпреки че беше заложен дефицит, допълни той.

„С 4,6 млрд. лв. повече приходи ще събере бюджетът тази година, като 2,3 млрд. лв. са само от данъци. Преките данъци ще нараснат с 500 млн. лв., а това означава, че 60% от дела ще плащат хората, а 40% бизнесът. Навсякъде в Европа бизнесът плаща много повече", допълни Димитров.

Заложени са още 1,2 млрд. лв. за пенсии, здраве и социални помощи и обезщетения. „Естествено, че не стигат, винаги са нужни повече пари, но това ще доведе до ръст на пенсиите с 6% и падане на тавана на пенсиите за 41 хиляди души“, каза той.  Синдикатите похвалиха и ръста на осигурителните вноски, което за тях е добра новина, също и предвидените допълнителни разходи за заплати – 900 млн. лв. повече средства през 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес