Бюлетините като тото фишове - мисия невъзможна

Работната група не се разбра как ще изглеждат машините, търсят им алтернатива

Караянчева е скептична за техниката

Сканирането на изборните бюлетини като тото фишове се оказа мисия невъзможна. Това чуха от експерти на Българския спортен тотализатор депутатите от работната група за промени в Изборния кодекс, които заседаваха в парламента.

Както “Труд” вече съобщи, на дебатите във вторник бяха поканени и експерти от тотото, които да обяснят има ли възможност оптични скенери да да снимат бюлетините с вота.

Оказа се, че не. На първо място самите бюлетини са дълги и няма как да минат през устройството, но освен това 1 устройство излиза много скъпо - около 3000 евро, коментира пред “Труд” председателят на правната комисия Анна Александрова.

Заседанието продължи повече от 3 часа, но избраниците от различните парламентарни групи не се разбраха за това, какви трябва да са машините за вота, а депутатите от ДПС отсъствали. Депутатите стигнали до съвсем грубо решение - машините да издават бюлетини на които да има баркод. От БСП били категорични, че не трябва да има хартиени бюлетини, но депутати от ГЕРБ настоявали да има и хартиена алтернатива за избирателите.

Машинното гласуване ще затрудни изключително много българските граждани, заяви за предстоящите промени в Изборния кодекс председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти в село Бело поле, община Ружинци, където бе на посещение. По думите й по-възрастните хора се притесняват от техниката, по-младите гласоподаватели няма да чакат на опашка другите да гласуват, но приемането на този вид гласуване е въпрос на дебати и ще трябва да бъде прието това, което е в интерес на българските граждани. Няма как да бъдем единодушни по всички теми, каза Караянчева за работата на специалната група по промените в изборния закон и отбеляза, че спорните моменти ще останат за обсъждане в пленарна зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика