Бюлетините се отварят, шуменци ги сгъват на четири

Късата бюлетина на балотажа за президент и вицепрезидент е сгъната на две и се отваря неволно при пускане в урната. Още в неделя сутринта в РИК-Шумен постъпили 5 сигнала за това от застъпници, сигнализирали и гласоподаватели.

Бюлетините наистита стават на "къщичка" при пускане, видя "Труд". Заради това някои досетливи шуменци ги сгъваха на 4-ри преди да ги пуснат в урната.

Говорителят на РИК-Шумен Дилян Нанев уточни, че тайната на вота е задължение на избирателя. Гражданите може да подсилят сгъването, ако желаят.

Подобен "дефект" също е в полза на машинното гласуване, обясняваха председатели на СИК. В една от секциите в СУ"Трайко Симеонов" в Шумен са рекордьори - на първия тур от 308 избиратели повечето се справили перфектно на машината, само 92-ма избрали да гласуват с бюлетини. На втория тур същите хора пак отиваха към техниката. Бившата счетоводителка Стефка/64г./ каза, че нямала никакво затруднение, а както "Труд" писа, на първия тур и 88-годишна от град Нови пазар се справи. Интересен факт е, че възрастните имат повече доверие в този вид гласуване, а младите обяснявали, че се боят от хакерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика