Бююк ходеше без документи, оправдават се от МВР (обзор)

Абдуллах Бююк е задържан в сряда преди обед при рутинна проверка в столичния квартал „Младост“. Той е бил без валиден документ за движение в страната, затова е стартирала процедура за отвеждането му до турската граница и предаването му на дежурния турски стражар на пункта Капъ куле.

Така зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев и шефът на Дирекция „Миграция“ Николай Николов се оправдаваха за скандалното връщане на Бююк в Турция. Както писа „Труд“, в родината си той е разследван за връзки с „терористичната организация на Фетхуллах Гюлен“, който живее в САЩ. През април т.г. две български съдебни инстанции отказаха да изпълнят искането на Турция за екстрадиция на Бююк.  Още по обед в сряда, когато е ставала „рутинната проверка в „Младост“, турските медии съобщиха за предстоящото предаване на Бююк, а на пункта в южната ни съседка вече са го чакали репортерски екипи.  За тези факти двамата началници нямаха коментар.

Днес вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че Бююк също има вина, тъй като 6 месеца - от февруари насам, не е уредил статута си за пребиваване в страната, но не посочи дали нашите служби имат данни, че е опасен за националната сигурност. Тя призна само, че по време на предаването на Бююк на турската страна не са присъствали нито омбудсманът, нито представител на неправителствена организация за защита на човека, както изисква закона.

Подчиненият й комисар Николов обясни, че е подписал заповед за налагане на административна мярка „принудително отвеждане до границата“ на 9 август - вторник, ден преди задържането на Бююк. Направил това, след като на 29 юли от президентството отхвърлили молбата за политическо убежище на Бююк. Николов смята, че въобще няма задължението да уведомява омбудсмана или някоя НПО, когато се изпълняват подобни мерки. От началото на година в Турция били върнати по този начин 31 души, без да се спазва това изискване на закона, стана ясно от думите му. Затова пък, когато за първи път в историята миналата година от дирекция „Миграция“ върнали 17 души със самолет до Кот Д’Ивоар, тогава до Африка пътувал представител на омбудсмана.

В Турция Бююк е заплашен от тежка присъда, възможно е в страната да бъде възстановено и смъртното наказание. Според Николов обаче за чужденеца нямало никаква опасност в родината, където било останало и семейството му.

Запитан защо не е дал възможност на Бююк да обжалва, Николов обясни, че заповедта му е трябвало да бъде изпълнена незабавно и обжалването не спира действието й. Бююк можел и сега да я обжалва, независимо че е в Турция. Но не обясни какво би станало, ако случайно наш съд отмени нареждането му.

Омбудсманът Мая Манолова: МВР не изпълнява закона

„Eкспулсацията на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно.” Това заяви вчера омбудсманът Мая Манолова. „Бях на работа до 19,30 ч в сряда, но МВР не изпълни ангажимента си по член 39 от закона за бежанците да ме информира, за да участвам в наблюдение на процедурата. Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация. Незабавното й изпълнение обаче противоречи на нормите на международното право, на Конституцията на Република България и на закона за бежанците“, допълни Манолова. Според нея на Бююк не е дадена възможност да организира защитата си.

Манолова отбеляза, че не е била информирана за нито една от общо 31 подобни експулсации на турски граждани през тази година. „Ще отправя незабавна препоръка до МВР да изпълняват своето законово задължение да информира и мен, и правозащитните организации, с които има споразумение, при прилагането на подобни административни мерки“, обяви омбудсманът.

Абдуллах Бююк: Няма свидетели и доказателства, че съм терорист

„Няма никакъв свидетел или доказателство за това, че аз лично или някой друг член на движението „Гюлен“, известно още и като „Хизмет“, сме участвали в някаква терористична организация или в такъв вид деяние.“ Това заяви пред българските медии Абдуллах Бююк през март т.г., след като Софийският градски съд отказа да изпълни искането за екстрадиция на турските власти. По-късно решението бе потвърдено изцяло от Софийския апелативен съд. Мотивите - в родината му Бююк е преследван по политически причини, а организациите, в които членува, не са в списъка на терористичните.

Бююк твърди, че е станал привърженик на Гюлен, без да познава него и  сподвижниците му, а затова, че е от бедно селско семейство и организацията на проповедника го е финансирала да завърши висше образование. След като основал своя фирма, Бююк също започнал да дава стипендии на ученици и студенти.

През есента на м.г бил арестуван заедно с още 10 души, но турският съд го освободил. Тогава Бююк решил да премести бизнеса си в България. Той имал фирма за продажба на домейни с над 400 000 клиенти. Смятал, че у нас лесно може да намери турскоезичен персонал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право