Ваканция за ток, вода и газ в Португалия

Парламентът в Лисабон забрани спирането им

Турция забранява съкращаването на служители

Анкара ще плаща на пратените в неплатен отпуск

В Португалия няма да спират тока, водата и газа при неплатени сметки на затруднени семейства. Това реши парламентът в Лисабон, предаде Ройтерс.

Мярката ще важи за времето на извънредното положение, въведено заради пандемията, което продължава до 17 април. И е част от усилията на правителството на страната да се ограничат икономическите и социални щети от кризата, предизвикана от рестриктивните мерки за спиране на разпространението на коронавируса.

По данни на властта от март досега броят на останалите без работа се е увеличил с 28 000 души. Португалската икономика е експортно ориентирана и силно зависима от туризма, затова пострада сериозно в условията на блокади.

От местната асоциация на хотелиерите съобщиха, че 85% от работещите в хотели ще бъдат временно освободени през април. Прогнозите са хотелиерският сектор да загуби 80-90% от приходите си (или 1,4 млрд. евро) между март и юни, ако коронавирусът продължи да се разпространява. Заразените в страната са над 13 000, а починалите - 380.

Междувременно Турция обяви нова социална мярка за намаляване последиците от кризата с коронавируса, съобщава телевизия НТВ. Правителството е изготвило проект, с който да забрани съкращенията на служители за срок от три месеца. Планът, който все още се обсъжда с бизнеса, предвижда президентът Реджеп Ердоган да може да удължи до шест месеца срока, през който се забранява прекъсване на трудовите договори.

Работодателите обаче ще имат право да пращат служителите си в неплатен отпуск. В такъв случай тези хора ще получават компенсация в размер на 39,24 лири дневно (към 4,60 евро) от държавния фонд за обезщетяване при безработица.

Правителството предвижда отсрочване на всички данъци и разходи на общините по време на епидемията, без натрупване на лихви и увеличения.

Планира се и да бъдат предоставяни грижи и помощ при извънредни ситуации като природни бедствия или епидемии за възрастни, хора с увреждания и други социални групи, без да се взима предвид финансовото им положение.

В Турция заразените с COVID-19 са над 38 000, а починалите са 812.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа