Ваксината за варицела в аптеките през март

От тази година имунизацията е препоръчителна

Специалисти съветват да стане задължителна

Ваксината за варицела ще бъде в аптеките през март. Това заявиха пред „Труд” фармацевтични производители. В началото на годината ваксината влезе в препоръчителния имунизационен календар. Тогава бе съобщено, че ще е налична през февруари, но има забавяне.

Ваксината за варицела е необходима, особено сега, когато има бум на шарката у нас. Това заяви пред „Труд” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Тя е силно заразна и се разпространява много бързо. Основно се разболяват деца, но те могат да заразят и възрастни, които не са я изкарали като малки. Най-опасна е именно за тях, понякога се стига до пневмонии, засягане на сърдечно-съдовата и нервната система.

От началото на годината до 9 февруари у нас от дребната шарка са разболели 5097 души, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Само в периода от втори до девети февруари засегнати от болестта са били 855 души. От началото на 2020 година до девети февруари най-много болни от варицела са регистрирани в София - 1288 души, Бургас - 306 и Пловдив - 385.

Обикновено у нас всяка година има между 20 000 и 35 000 случая на варицела, споделят специалистите и смятат, че ваксината трябва да стане задължителна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве