Ваксинират крави и овце заради съмнения за антракс в търговищко село

Заради съмнения за антракс е започнала спешна ваксинация на над 500 животни в търговищкото село Надарево. Превантивните мерки са наложени, след като в понеделник бил получен сигнал за умряла крава, за която имало съмнение, че може да е била болна. Взети са били проби, които са изпратени в лаборатория в София, но резултатите ще станат ясни следващата седмица.

Във фермата на стопанина, чието животно е починало, имало още 75 крави, юници и телета, за които са разпоредени специални мерки. Засега при тях нямало никакви симптоми.

С трупа на починалото животно е работил само ветеринарен лекар и няма хора, които да са застрашени от опасното заболяване, ако такова бъде доказано, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Ветеринарните власти вече са разпоредили животните да не се извеждат на паша. Започналото ваксиниране ще обхване над 300 говеда, 162 овце, 33 бивола и кози, които били възприемчиви на това заболяване, уточниха специалистите.

Последният случай на антракс в Търговищко е от 2015 г., когато в землището на село Острец стопанин заколил крава, която внезапно се влошила и той решил да действа директно на пасището. За щастие известил ветеринар, който взел проби. Те бяха положителни и добитъкът в селото ваксиниран.

Село Надарево, където сега се вземат мерки, е в същия район, където преди малко повече от 2 години беше потвърдено заболяването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България