Ваксинираха за трети път хилядолетния бряст в Сливен

Стария бряст бе инжектиран за трети път срещу заболяването "трахеомикоза" или т.нар.холандска болест - съобщиха от общината. Препаратът има и профилактично действие. Ваксинацията извършиха Стефан Мирчев, фитопатолог от Лесотехническия университет в София и Рашид Рашид, представител на фирма "Фортис Фасилити",  с която общината има сключен договор за лечение на дървото. Двамата, в рамките на три години, полагаха грижи за Стария бряст в Сливен. През това време те поставиха диагноза и предприеха лечение на вековното дърво – един от символите на града.

„Днес е финалът на лечението.  В центъра на нашето внимание беше една  болест, пренесена от Холандия в Европа и Северна Америка, която е фатална за него. Досега дървото е  инжектирано двукратно - през април и юли миналата година. Днес ще бъде последното трето третиране, за да сме спокойни, че тази болест занапред няма да застрашава Стария бряст", посочи доц. Мирчев.

Според него, ползите от лечението и укрепването на дървото са вече налице, но са необходими постоянни грижи за хилядолетника. Необходимо е също да се осигурят подпори, непосредствено под здравата западна част на дървото. Експертите са направили доклад за състоянието и  препоръки за по-нататъшно опазване на вековния бряст. „И ние, и общината полагахме усилия, за да живее Стария бряст. Ще живее, но колко дълго, зависи от нашите грижи за него. Голяма отговорност е да си лекар на столетник”, каза още доц.Мирчев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ - [email protected] И [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България