Ваксини срещу грип за 1,5 млн. българи

Безплатната програма стартира тази есен

Вируси повалят до 1,6 млн. у нас годишно

Превенцията е насочена към хората на и над 65-годишна възраст

Близо 1,5 млн. българи попадат в целевата група, към която е насочена от тази есен безплатната имунизация с противогрипна ваксина. Става въпрос за програма на Министерството на здравеопазването, по която първоначално ще бъдат поръчани 148 191 дози препарат. Тя е пилотна за страната и ще продължи до 2022 г. включително. Това посочи д-р Наталия Спиридонова, координатор на проекта по време на конференция на тема “Превенция и надзор на ОРЗ и грип. Профилактични програми. Антиваксинални настроения в обществото”. Националната програма за превенция на грип ще реимбурсира имунизациите за хората от 65-годишна възраст нагоре.

По подобен начин на сезонна грипна ваксина, която се поема от задравноосигурителни фондове в ЕС, подлежат гражданите на Англия, Дания, Швеция, Ирландия, Словения и др. За съжаление у нас едва 2% от българите си купуват и поставят такива препарати, заяви д-р Спиридонова. За сравнение в Обединеното кралство годишно се имунизират 71% от населението, а в Холандия – 67%.

Надеждата на Министерството на здравеопазването е с въвеждането на тази профилактика у нас да се съкратят разходите за лечение, броят на хоспитализациите и да се подобри здравният статус. Данните показват, че всяка зима грип и остри респираторни заболявания засягат между 1,4 до 1,6 млн. българи.

На 20 март се очаква СЗО да обяви състава на новата противогрипна ваксина. През 2020 г. страната ни ще осигури нови 251 924 дози, през 2021 г. - 296 382 дози, а през 2022 г. - други 370 477.

 

Всяка година

Засегнати са 30% от децата

Грипът е масово заболяване, което през есенно-зимния сезон засяга между 5 и 10% от възрастното население и между 20 и 30% от децата. В глобален мащаб разболява всяка година между 3 и 5 млн. души, а смъртните случаи варират от 290 хил. до 650 хил. Това обяви проф. Нели Корсун, която завежда Националната лаборатория “Грип и ОРЗ”.

На всеки 5 години в ЕС върлува грип тип Б (”Виктория”, “Ямагата”), а през останалото време - тип А.

По време на грипния сезон здравните власти проследяват 10% от населението и при стойности от 240 болни на 100 000 души се върви към обявяване на епидемия, обясни епидемиологът доц. Анна Курчатова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве