„Валенсия“ - от белите кърпички до двойния удар

Какъв луд, луд сезон изпраща „Валенсия“. „Прилепите“ сложиха във витрината си един от най-изстраданите трофеи, след като надвиха с 2:1 „Барселона“ във финала за купата на Краля. Марселино стана тринадесетият треньор, донесъл отличието за тима от „Местая“. Същият този наставник обаче бе пред уволнение в края на 2018 година. Тогава „белите“ бяха в долната половина на таблицата, а мачът с „Уеска“ на 23-ти декември можеше да бъде последният му начело на испанския клуб. Кристиано Пичини вкара в 94-ата минута за крайното 2:1, но и това не умилостиви феновете на „Валенсия“, развели бели кърпички – знакът, с който трибуните призовават за уволнение. Но президентът на клуба Питър Лим реши да не предприема кардинални мерки. Същото се случи и през януари, когато испанският тактик имаше ултиматум – успех над „Валядолид“ или място на трудовата борса. След 1:1 отново му се размина, а после дойде двойният удар. „Валенсия“ се класира за Шампионската лига в последния ден на Ла Лига, въпреки че през цялата кампания креташе около средата на класирането. А в събота дойде и така жадуваното отличие, което се изплъзваше на отбора през последните 11 години. Кевин Гамейро и Родриго подпечатаха изненадващия успех на сочения за „прилепите“, а техният съперник изглеждаше повече от неузнаваем.

„Това е най-щастливият ден в живота ми – призна след победата Марселино. - Това е първият ми триумф. Миналата година бяхме солидни, но тази започнахме зле. Резултатите липсваха, но ние не се отказахме. Това страдание обаче ни донесе трофея. Искам да благодаря на играчите, че ми дадоха възможност да вземем отличието.“

На обратния полюс пък е неговият колега Ернесто Валверде. Треньорът на „Барселона“ е пред уволнение, след като под негово ръководството каталунците записаха загуба с 0:4 от „Ливърпул“ в Шампионската лига, довела до отпадане, а в края на кампанията тимът му изпусна и купата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини