Валентина Василева от София: Новата ми година започва през май

От 7 години жената спазва точно наученото от д-р Емилова

Специално за „Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Валентина казва, че е била готова за програмата на д-р Емилова още през 2000 година, обаче все намирала повод да отложи посещението в медицинския център. Съжалява за пропуснатото време, но е убедена, че всичко може да се навакса, ако си стриктен в здравословното хранене. За първото идване при лекарката я насърчила дъщеря й, наблюдавала през годините колко упорито Валентина променя навиците си в стремеж към здраве и хармония.

На границата между две столетия жената решила да скъса със старите привички. Направила го с убеждението, че има сили да промени всичко в живота си. Напуснала натоварената работа на счетоводител и организирала офис у дома. Валентина била отровена от стрес и непрестанно догонване на срокове. Трудно е човек да си представи, че днешната лъчезарна и усмихната жена е била сърдита на света, нервна и избухлива.

Силно било и желанието й да не повтаря съдбата на родителите си - измъчвани от безброй болести и страдания. За Валентина част от обяснението те да стигнат до това състояние е, че са от първите поколения, започнали да се хранят с нетрадиционни за народа ни обработени храни и да не спазват постите. Тя изчела книгите на Лидия Ковачева, Пол Брег и други световни водачи в здравословния начин на живот и си направила собствена програма.

При първото идване в медицинския център се убедила, че е постигнала много, но истинските ефекти идват само с опитен водач като д-р Емилова и непрестанно лекарско наблюдение. В медицинския център й открили завишени нива на лошия холестерол и на пикочната киселина. Имала оплаквания от хроничен синузит и стомашни проблеми. По-рано страдала и от язва, но след като спряла цигарите, тя изчезнала.

Още с първото 20-дневно гладуване и захранване от 20 дни оплакванията на Валентина останали в миналото. Като спряла консумацията на млечни продукти, жената се избавила от синузита и стомашния дискомфорт. Тя не прекалявала с месо, сладкиши и газирани напитки, но любимото сирене прибавяла почти на всяко ястие. Според д-р Емилова това била основната причина за упорития синузит и дежурното му обостряне през зимните месеци.

От 7 години Валентина прави редовно всяка година по 20 дни на плодове, чай и мед и 10-дневно захранване в медицинския център. Избрала е месец май, защото е най-зареждащ с пролетно обновление. Споделя, че програмата винаги й дава ново начало и я прави здрава, устойчива и спокойна - до следващия май. За Валентина д-р Емилова и екипът й са истинско вдъхновение за пациентите, които бързо стават не просто почитатели, а приятели на природосъобразния живот. Наученото от лекциите на лекарката и от кулинарното училище е безценно, твърди жената. Оценява високо и цялата организация на заниманията -образователни и спортни, в медицинския център.

Тя е свалила 10 кг още с началото на програмата и ги е задържала. Сега е с идеалните 63 кг при ръст 165 см. Не крие годините си - 62, защото изглежда много по-млада. В медицинския център преди 5 години се запалила по йога и редовно прави упражненията. От 15 години играе каланетика, движи се много и работи в градината на дома си. Отглежда всичко потребно за трапезата, има и два парника. Твърди, че това много я зарежда и припомня думите на Лидия Ковачева, че дълголетниците винаги са били свързани със земята.

Всяка седмица Валентина остава за ден на плодове и чай, практикува го често и при пълнолуние и новолуние. Закуската й сутрин обичайно е смути. Любимите й основни съставки са банан или круша. Комбинира ги в безброй варианти с горски плодове, ябълка, ананас. Казва, че разнообразието е невероятно и постоянно експериментира. Понякога прибавя фурми, слага ленено или тиквено семе, сусам. Обедът е голяма салата без сол, към която има някакво вариво - боб, нахут и др., покълнали семена, ядки. Любимия пармезан е заменила с хранителна мая и твърди, че е дори по-вкусно. Прави си домашен хляб, приготвя и масло гхи. Млечните продукти могат да са врагове и ако ги заменим със здравословни варианти, печелим здраве, убедена е Валентина. За вечеря винаги хапва само плодове.

Заедно с двете си дъщери се старае да държат далеч от храните боклуци четирите внучки. Когато гостуват на баба, получават вместо лакомство в лъскава опаковка смути или плод. Според Валентина примерът е най-доброто въздействие върху малките. В това са убедени и дъщерите й. Едната от тях вече два пъти е била в медицинския център, през март т. г. е свалила 6 кг и се чувства много добре.

От Валентина се излъчват бодрост и оптимизъм. Казва, че на 30 години не е била така щастлива, както днес. Отмерва за пълноценно времето след промените, които направила за себе си и споделя радостта от постигнатите отлични резултати със заразяващо въодушевление и благодарност към д-р Емилова.

 

Рецепта

Булгур със зеленчуци /1 порция/

Продукти:

50 г булгур, 10 г лук кромид или праз, 20 г морков, 20 г тиквичка, 20 г прясна чушка, 1/2 скилидка чесън, по 1 щипка морска или хималайска сол, чубрица, куркума, клонка прясна мащерка, няколко листенца пресен джоджен, няколко стръка магданоз

Приготовление:

Булгурът са слага в малка тенджера заедно със зеленчуците и клонката мащерка. Налива се вода в съотношение 1 към 2,5 (булгур-вода) и се задушава на слаб огън, докато водата се поеме. Преди да се свали от котлона, се прибавят сухите подправки. Сервира се с нарязания на ситно магданоз и по желание резен лимон.

Рецептата е на главен готвач Илия Илиев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве