Валентин Златев: В Ботевград функционира организирана престъпна група за кражба от водата

ВиК събира пари от населението за 9 млн. куб. м, а плаща на държавата само за 2,5 млн., останалото се присвоява за лично облагодетелстване

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов намесва моето име и името на моя баща с неверни твърдения. През 2016 г. той твърдеше, че тръба свърза язовир Бебреш с язовир Правец и водата на Бебреш изтича в Правец. Тогава от БТВ ясно установихте, че такава тръба няма и ВЕЦ Бебреш работи съгласно издаденото му комплексно разрешение и всички закони за Република България, каза пред БТВ Валентин Златев, чийто баща Васил Златев е собственик на ВЕЦ-а.

В дните преди Нова година г-н Гавалюгов отново разпространи тези твърдения. Специалната комисия, назначена от премиера Бойко Борисов, на 30 декември 2019 г. установи по безспорен начин, че няма такава тръба и че ВЕЦ-ът почти не е работил в последните две години. Работил е само от 20 до 28 май 2019 г., като е изразходвал 382 хил. куб. м вода и от 18 до 24 юни 2019 г. с изразходвани 749 хил. куб. м или общо 861 хил. куб. м вода. Това е констатирано и от комисията и от "Напоителни системи". ВЕЦ-ът е работил съгласно изискванията, които се предвиждат от закона. Той е извършил в рамките на двата пуска от 14 дни необходимата за всяко едно енергийно съоръжение профилактика. Тези 800 хил. куб. м са абсолютно незначителни за 15-милионния обем на язовира, обясни Златев.

Смешно е да се твърди, че един язовир може да бъде източен за 14 дни. ВЕЦ Бебреш не работи в последните 15 месеца именно поради факта, че в язовира няма достатъчно вода. Става въпрос за мощност под един мегават и инвестиция сигурно под 1 милион лева. Инвестицията и всичко в нея е кристално чисто и ясна, каза още Златев.

Златев посочи три причини защо кметът на Ботевград отправя обвиненията си. Първата е, че борейки се с богатите и успелите, Гавалюгов смята, че печели народната любов...

В същото това време Върховният административен съд е отстранил кмета по искане на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси - посочи Златев втора причина - Естествено, че е много по-лесно в този момент да обвиняваш, вместо да обясняваш какви си ги свършил.

Когато г-н Гавалюгов се бори със "злите и лошите", обича да говори за олигарси. Той е един от най-крупните бизнесмени в общината си, притежава цялата власт и медии - това е христоматиен пример за олигарх, посочи Златев трета причина. Нека го наречем олигархче, защото мащабът на общината е такъв.

Аз съм израснал в Ботевград, живял съм там и винаги съм пил вода от крана. Нямам спомен в моето детство да е имало проблем с водата и винаги е била с прекрасни вкусови качества, разказа Златев. Какво се случи, че според всички справки, които чета, Ботевград пие най-мръсната и най-вредната вода в страна, попита той.

Исторически Ботевград е лицензиран да добива вода от 28 източника - 23 сондажа и 5 водохващания. Язовир Бебреш не е сред тях. Държавата е построила за около 12 млн. лв. 23 пречиствателни станции. В момента нито един от тези 23 сондажа и 5 водохващания не работи. И някак много странно се оказва, че явозир Бебреш е единствен водоизточник за Ботевград, посочи Златев.

Язовир Бебреш е построен през 1987 г. за промишлени и напоителни нужди. Кой и кога е решил да унищожи 28-те лицензираните източници на водохващане и е подписал документ язовир Бебреш да е единствен водоизточник за Ботевград, попита Златев. Многократно е констатирано, че водата в Ботевград се подава без пречистване, което е престъпление по Наказателния кодекс, посочи още той.

През 2016 г. има констативен протокол, че на тръбата от язовира до пречиствателна станция Чаканица, предвидена само за аварийни нужди, има 8 нелегални байпасни връзки. Там водомерът умишлено няколко пъти е чупен от ВиК, последният път е взривен. През 2017 г. това е констатирано отново. През 2019 г. също, като водоснабдяването става без пречистване на водата и вече със 17 байпасни връзки, обясни Златев.

На територията на община Ботевград функционира организирана престъпна група, която събира пари от населението за 9 милиона куб. м, а плаща на държавата само за 2,5 млн. лв. и присвоява останалото за лично облагодетелстване. Това продължава минимум от 2016 г., заяви Валентин Златев. Това става със знанието на кмета Гавалюгов, защото той е надлежно информиран, добави той.

Иван Гавалюгов съм го виждал само два пъти на живо, на публични места и в присъствието на други хора - честитих му, когато беше избран за кмет и на 50-ия си рожден ден бях поканил кметовете на Правец, Етрополе и Ботевград, разказа Златев.

Ако нямах уважението към баща си, отдавна щях да пратя един булдозер да го изрине този ВЕЦ. Стана най-известният в България, без да има никаква причина за това. Ако работи на пълна мощност, би спечелил 150-200 хил. лв. годишно. Мисля, че го използват заедно с моето име, за да се прикрие истинската кражба от водата в Ботевград, каза още Валентин Златев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България