Валентин Николов, ГЕРБ: Нямаме готовност да въведем Закона за горивата

„Нямаме готовност да въведем Закона за горивата. При условие, че има и съпротива, то в този случай тези 6 месеца ще дадат възможност още веднъж да изговорим нещата, така че да не убиваме конкуренцията, унищожавайки малките в бранша“. Това коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който е зам.-председател на енергийната комисия в парламента, по БНР. Според него не е необходим нов закон, а промяна на сегашния.

Вчера правителството предложи на Народното събрание да се отложи с 6 месеца влизането в сила за Закона за горивата, срещу който скочиха малките бензиностанции и превозвачи на петролни продукти и заплашиха с протести на „жълтите жилетки“ у нас.

„Този закон влизаше в сила в края на януари. Правителството максимално бързо, вслушвайки се в проблема, взе решение за отлагане с 6 месеца. Предполагам, че още днес, най-късно утре то ще бъде внесено в Народното събрание. Това предполага, че ще мине през комисия следващата седмица и след това веднага ще бъде гласувано и вкарано в дневния ред на НС. Мисля, че няма да има проблем от НС да бъде гласувано“, коментира той в предаването "Преди всички". Николов подчерта, че и наредбата на Министерството на икономиката все още не е готова. Според него причина за забавянето е както финансова, така и кадрова.

Проблемът трябва да се изговори и да се намери баланс, категоричен е депутатът и добави, че този закон е необходим:

„Балансът е много деликатен. Трябва така да балансираш различните интереси в бранша, така че да може той и да е работещ, и да носи полза на обществото. В случая ние нямахме Закон за горивата. Всеки се оплакваше от качеството на горивата, всеки се оплаква, че има и контрабанда, и нелегален внос в рамките на България. Това поражда необходимостта от такъв закон“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика