Валентин Радев за полицейските протести: Не искам условия, а аргументи

"Не искам условия, а аргументи". Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти след Национално съвещание на ръководството на МВР.

"Ще се срещна с тях, въпреки че аз се срещам постоянно с тях чрез моя зам.-министър г-н Балабанов, който е председател на Съвета за социално партньорство", съобщи Радев.

Радев отхвърли твърденията, че е прекратил диалога със синдикатите. "Няма такова нещо. Не искам да си говорим през медиите - има Съвет за социално партньорство, да говорят там. Не разбирам защо говорят пред медиите, дават интервюта - гледам ги и аз по телевизията като вас. Готов съм по всяко време да се срещнем и процедурата е да се срещна аз с моя заместник - все едно съм аз. Той ми докладва всичко и аз взимам решение".

"Ако се срещнем и нещо не се разберем, те ще искат да се срещат с финансови министър, може би и с премиера. Не се прави така - държавата се управлява по правила. Аз съм министър на цялото министерство. Нито на тези 8000 ли са синдикати и членове, много ги уважавам всички, но не разбирам ръководството, нито за другите 7000", поясни министър Радев.

"Аз отговарям за цялото министерство - най-големият синдикат съм аз. Отговарям за останалата половина, които не са синдикалисти - 26 000. 26 000 имат синдикати, другите нямат. Как си представяте, че аз ще отида да говоря с тях и те ще ми поставят условия. Аз не искам условия - искам истина, аргументи от тях и ги помолих за това на първата ни среща. Вместо да ми дадат аргументи, тръгнаха да говорят по телевизията. Ние управляваме едно ведомство, което не се състои от 8000 членове на този синдикат", каза още той.

Радев заяви, че ще работи за увеличение на заплатите на служителите в МВР, но според него това няма как да стане по-рано от приемането на новия държавен бюджет. "Държавата освен полицаи има и учители и други групи". На въпрос дали със съкращаване на хора може ли да се увеличат заплатите, министър Радев заяви: „Да го предложат синдикатите. Те не искат. Те са добри с всички“, каза министърът. Попитан дали има нужда от съкращаване на администрацията в МВР, Радев посочи, че това трябва да се огледа от външни хора. „Уважавам много главния секретар, той е отвътре от системата, коментира той. Министър Радев поясни, че ще даде това на учени, които да направят този анализ с обществена поръчка. По думите му така ще се разбере къде има дублиране, какво трябва да се промени в системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България