Валентин Радев за убийствата и побоите: Няма връщане на мутренските времена, разкриваме 80% от тези случаи

Полицаите, които са у нас дават два пъти повече жертви, отколкото военните ни, които са на мисии извън границата на страната. Това е един от аргументите, с които вътрешният министър Валентин Радев ще настоява за увеличение на заплатите на служителите в МВР, обяви самият той на пресконференция. На нея от ведомството направиха отчет за свършеното през изминалия месец.

Причината за големия брой загинали полицаи той вижда в агресията, в нагласите в семействата, в показването на насилието по електронните медии.

От 1 август започва изплащането на средствата за дрехи на служителите на МВР. Сумата, предназначена за това е 17 474 000 лева, каза още Радев.

Във връзка със зачестилите случаи на убийства и побои министърът бе категоричен, че не може да се говори за завръщане на мутренските времена. "491 убийства годишно сме имали в началото на прехода, докато 79 са убийствата за 2017 г.", обоснова се Валентин Радев. Министърът допълни, че разкриваемостта на тези престъпления е над 80%.

В пресконференцията участваха също главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски и др.

Според данни - 17 121 са констатираните нарушения на закона за движение по пътищата само за една седмица, от 3-ти до 9-ти юли т.г. и са издадени 9 633 фиша и 5943 акта, уточни той. За периода януари-юли са загинали 322 души, ранени - 4438 души. "Двойно вдигнахме глобите, но водачите, които карат с висока скорост стават все по-нахални", констатира министърът.

И още от отчета на МВР - със 7% са нараснали телефонните измами, 308 са те от началото на годината досега. "Това ни притеснява и правим всичко възможно да ги намалим", коментира Валентин Радев.

"Няма съществен напредък по отношение на извършителите на престъплението срещу нотариусите в София, но е ясно, че то е било планирано предварително и вероятно е свързано с работата на майката", заяви главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов." При журналиста Никодимов се правят анализи на движението на хора, изследват се записи от камерите, показвани са му снимки, има известни противоречия в неговите показания, което може да е свързано със стреса след побоя", отговори той на въпрос на медия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България