Валентин Радев: Мярката за назначаването на 1000 униформени полицаи до края на годината е изпълнена

Мярката за назначаването на 1000 униформени полицаи до края на годината е изпълнена. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев след правителственото заседание.

„Става дума за назначаването на поне 1000 униформени полицаи до края на тази година. Това е част от нашата предизборна програма и от тази за управление на правителството. Докладвах на премиера, че от началото на годината за назначени 778 полицаи. Забраних назначаването в администрацията служителите, докато не се попълнят основните длъжности или голяма част от тях. Мярката е изпълнена и то не от началото на годината, а от влизането във властта на третото управление на премиера Борисов. От 5 май числата са такива“, коментира Радев.

По думите му в дирекция „Жандармерия“ при ГД „Национална полиция“ са назначени 245 униформени служители, в ГД „Гранична полиция“ – 129 и в СДВР и ОДМВР – 560. Общо 934. „Това е към дата 8 август. В последната седмица може би са настанени и останалите 66. Утре в Асеновград ще открием Районното управление. Обещанието беше, че ще бъде открито възстановено районно управление“, каза още Валентин Радев.

Опашките в КАТ-София са намалели, опитваме се да бъдем по-любезни. Това каза още Валентин Радев.

„За над 160 услуги успяхме да намалим административната тежест. Над 30% от тях вече са електронизирани. Може да минете през КАТ и да видите там подобренията. Очакваме допълнителните 2,5 млн. лв., които трябва да бъдат отпуснати, за да довършим това, което сме решили на територията на софийската КАТ и да го размножим по останалите приемни пунктове в големите градове – Пловдив, Варна, Бургас. Имам сведения, че опашките са намалели. Опитваме се да бъдем все по-любезни, включително да премахнем ксероксите, които все още ги има отвън и се налага да размножаваме документи“, коментира Радев. По думите му е много важно този опит, който се натрупва в КАТ-София, да го прехвърлят в другите места. „Аз съм оптимист“, добави той.

За увеличаването на заплатите на служителите на МВР и дали министерството ще поиска допълнително перо за това, когато бъде гласуван бюджетът за следващата година, Радев заяви, че този въпрос е бил повдигнат и на събирането с министър-председателя. „Той и всички умувахме над този въпрос, но няма да кажа точно какво. Естествено, че ходът е натам. Трябва да увеличим не само заплатите на служителите на МВР, а на целия сектор „Сигурност“. Търсят се начини и ви каня на 12 септември. Както знаете, има Съвет за социално партньорство. Там една от точките е точно това – обсъждаме предложенията на синдикатите на МВР. Ще бъде обсъдено повишаването на заплатите – кога, как, с колко“, каза още Валентин Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България