Валентин Радев: Над 57 млн. евро са разплатени за охрана на границата

До момента са усвоени, договорени и разплатени 57 087 659 евро от 160-те млн. евросредства за охрана на границата. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на брифинг за Управленската програма на правителството в частта „Обществен ред и сигурност“.

Министър Радев посочи, че срокът за усвояване на тези 160 млн. евро европейска солидарна помощ е удължен. По думите му тези 57 087 659 евро са приблизително 35 % от цялата сума.

Валентин Радев уточни, че към момента за охрана на границата има 36 процедури, на стойност 15, 5 млн. евро. Той допълни, че други 41 процедури за около 32, 5 млн. евро са в процес на подготовка.

Вътрешният министър поясни, че охраната на границата е част от приоритета на МВР, свързан с миграционната политика.

Предвиждат се нови автомобили с устройства, които да заснемат действията на полицаите, каза още министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

По думите му това е част от мярката за създаване на организация за ефективно разследване на всеки установен случай на корупционно поведение. Той отчете, че в доклада на ЕК България е с най-високо равнище за възприятие за корупция.

„През 2015 г. и днес работим по концепция за превенция и противодействие на корупцията“, допълни той и обясни, че основни акценти там са обучение, превенция и правоприлагане.

Валентин Радев допълни, че част от усилията са насочени към повишаване капацитета на Академията на МВР и ефективността на обучението. „Нови автомобили, с технически устройства, които заснемат действията на полицаите“.

„С приемането изцяло на нов Антикорупиционен закон, с очертаване на кръга на възможните субекти , считаме, че ще подпомогнем значително този процес", коментира Радев. По думите му друга мярка е противодействие на корупционните прояви за изпиране на пари.

„Друга мярка е противодействие на киберсигурността - основно предизвикателство както на национално, така и на международно ниво. Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е основен изпълнител от страна на МВР“, коментира Радев.

По думите му дирекцията извършва задълбочен мониторинг на интернет пространството.

В областните дирекците в Плевен, Русе и Велико Търново са обособени самостоятелни звена за противодействие на телефонните измами, посочи още министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на брифинга.

Той уточни, че именно там е концентриран криминалният контингент по линия на телефонните измами. Министърът на вътрешните работи поясни, че ефективното противодействие на престъпните структури, специализирани в извършването на телефонни измами, е друга мярка на МВР от управленската програма.

„С оглед на предприемане на целенасочени и концентрирани действия на този вид измами, с моя заповед в началото на 2017 г. в Главна дирекция „Национална полиция“ е сформиран самостоятелен отдел „Измами“, каза Радев.

Министърът обяви, че предстои сформиране на съвместна работна група от представители на прокуратурата, Главна дирекция „Национална полиция“ и Националната следствена служба, която ще извърши задълбочен анализ и трябва да предложи ефективни мерки за противодействие на телефонните измами.

Министър Радев обърна внимание, че вече от МВР са влезли в тесни връзки с партньорите си в Румъния, откъдето са купувани симкартите от престъпниците. „Надяваме се, те да бъдат все по-заинтересовани да ни помогнат“, допълни министър Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България