Валентин Радев: Налице са положителни тенденции при противодействие на организираната престъпност

Укрепва капацитетът и ефективността на държавата при противодействие на организираната престъпност, положителните тенденции са налице, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев на проведената днес среща с представители на „Инициатива срещу незаконната търговия с цигари“.

Противодействието на контрабандата на акцизни стоки е приоритет на правителството и респективно - на МВР, тъй като прилагането на схеми за контрабанда, митнически нарушения и разпространението на тютюневи изделия без платен акциз нанасят на държавния бюджет щети в особено големи размери от невнесени данъци и такси.

Министърът се спря на ефективната работа и успехи на ситуирания в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ Междуведомствен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. Използвайки правомощията на държавните органи, Центърът извършва оценка на риска, инициира контролни процедури и при констатирани нарушения координира последващи действия на правоприлагащите органи.

Според анализа през първото шестмесечие на 2017 г. се наблюдава задържане на сравнително ниски нива при разпространението на цигари без акцизен бандерол на територията на страната. Забелязва се спад на случаите на нелегален внос на тютюневи изделия през ГКПП „Капитан Андреево“.

По думите на министър Валентин Радев се очертава една нова тенденция - повече опити за внос през българо-гръцката граница (ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Маказа“), както и използването на български транспортни средства и дружества, регистрирани от гръцки граждани в България за транспортиране на цигари без акцизен бандерол на територията на ЕС.

Вътрешният министър се спря и на реализираните през годината две специализирани международни операции с чужди партньорски служби - една на територията на европейски страни, в която българските служби участваха заедно с колегите си от Румъния, с Гуардия Сивил- Испания и NCA и HMRC – Великобритания, и втора - съвместно с гръцките партньорски служби, като на гръцка територия бяха иззети 25 т суров тютюн и 350 хиляди кутии цигари (700 мастербокса).

p6810528В резултат на съвместните действия на институциите, под ръководството на Центъра, през периода януари – август 2017 г. в страната ни са иззети 21 398 022 къса цигари - което е с 56,7% по-малко от иззетите цигари през същия период на 2016 г., и 35 090 кг нарязан тютюн, или с 50,2% по-малко от същия период на 2016 г., посочи министър Радев.

Само от структурите на МВР за същия период са иззети 10 128 866 къса цигари и 20 156 кг тютюн, а предотвратените щети за бюджета са 3 295 295 лв. от иззети цигари и 5 333 724 лв. от иззет нарязан тютюн. Най-големи количества цигари за периода са иззети от ОДМВР Пловдив – 664 211 къса, Бургас – 541 923, СДВР – 470 500, Пазарджик – 305 188, Хасково – 302 309, Варна – 249 142 и Видин – 239 050 къса.

Министър Радев допълни, че Центърът успешно работи и по редица случаи на нарушаването на акцизния режим с горива, алкохол и други стоки, при които от неплащането на данъци и мита се натрупва бърз финансов капитал. Затова противодействието срещу този вид престъпления е приоритет в работата на МВР и то ще се води безкомпромисно и системно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България