Валентин Радев: Необходимо е до европейските партньори да достига повече информация за направеното от нас

В рамките на организираната от посолството на България в Анкара и Делегацията на ЕС в турската столица конференция на тема „Гранична сигурност и сътрудничество“, министър Валентин Радев и турският му колега Сюлейман Сойлу проведоха двустранна работна среща, съобщиха от МВР.

Това е първата ни среща и запознанство, отбеляза със задоволство министър Радев и изрази надежда ползотворното и вече утвърдено сътрудничество в областта на вътрешните работи да продължи. Министър Радев уточни, че в рамките на разговора са били засегнати въпроси, свързани с усилията, които двете държави полагат в опазването на най-чувствителната външна европейска граница, сътрудничеството в противодействието на трафика на хора, на наркотици, на организирана престъпност.

В този смисъл той сподели и желанието на българската страна да направи успешен диалога между Турция и ЕС. Валентин Радев посочи, че на този фон стоим много добре, благодарение на личния контакт на двамата лидери на България и Турция, на дипломацията и на работата на граничните полицаи на двете страни.

Искаме да направим добра проводимост, има нужда eвропейските държави да чуват по –подробно, дори на експертно ниво какво се случва в нашите държави. Същото трябва да правим и през нас за Турция, защото няма кой да го каже по-добре от добрите съседи, заяви категорично вътрешният министър.

Днешната конференция даде много добра възможност да се покаже и то пред ЕС сътрудничеството между страна кандидат и страна –член на ЕС, да се изговорят много от нещата, които са важни и за едната и за другата страна. Бяха показани добри практики, говореше се много и за проблеми, допълни посланик Надежда Нейнски.

По думите й тази проводимост на информация е изключително важна особено за такъв сложен регион, какъвто са Балканите. Външната граница на ЕС по разбираеми причини е обект на изключително голям интерес от страна на ЕС и темата за миграционния натиск продължава да бъде в топ дневния ред на Европа, посочи посланикът на България в Анкара.

Главен комисар Светлан Кичиков уточни, че миграционният натиск към момента е почти нулев – на седмица между 50 и 70 са опитите за проникване на българска територия. От началото на годината задържаните са около 700 души. Това се дължи както на засиленото присъствие на турски части по българската граница, така и на изцяло изграденото през миналата година възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, както и пътищата до него.

Възстановени са и всички изградени системи за наблюдение по самата граница, предстои финалният етап на доизграждане им на участъци, където това не е направено, допълни директорът на ГД „Гранична полиция“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България