Валентин Радев: Около 15 000 дка са засегнатите площи от пожара в Кресненското дефиле

Около 15 000 дка са засегнатите площи от пожара в Кресненското дефиле, опасността остава. Това каза по време на брифинг вътрешният министър Валентин Радев във връзка с пожара в Кресненското дефиле.

„Работи се 20-киловолтовия далекопровод да бъде пуснат. Разбрах, че захранването ще бъде пуснато в селата Сенокос и Мечкул“, обясни той относно прекъснатото електрозахранване в района.

„В Стара Кресна представители на ЧЕЗ минават по къщите, има някакъв проблем. До края на деня, надяваме се в населените места, вчера обявихме, че хората се връщат, днес да се случи така, че до довечера да имат ток“, поясни Радев.

„Засегнатите площи от пожарите са около 15 000 дка, допълнително ще уточним след края на оперативните действия. Загубите, ако трябва да се залесява, са около 12 млн. лв. На място работят хора от 5 министерства. Според експерти за 4 дни да се обработи такова голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство. Обръщам внимание, че не сме приключили. Опасността остава“, допълни вътрешният министър.

Спряно е движението на влаковете в участъка при кривия тунел по Кресненското дефиле от тази сутрин, каза още Валентин Радев.

„В Кризисния щаб си говорихме за това докъде е стигнала обстановката. В две от местата има все още огнища. Надяваме се днес до края на деня и евентуално утре да останат дежурни, за да доогасят пожара. Но общо взето цялата обстановка е под контрол. В далечината има един пожар и разбира се основният пожар, който започна вчера и нямаше връзка с другите. Той е над кривия тунел при жп спирката. Там ни притеснява много“, заяви Радев.

„Вчера чухте от оперативното командване, че изместиха хора. Наложи се буквално да ги извадят от там. Днес продължава битката и основно е там“, добави той. По думите му два вертолета ще помагат допълнително.

„Има жива сила и булдозер там. Много е стръмен теренът, говорим за 60-70 градуса буквално. Спрели сме от сутринта движението на влаковете. Надяваме се, че ще ги пуснем, но заради безопасността на спасителите, пожарникарите, тези, които работят в района, е спряно движението. Много се надявам, че всички ще внимават и днес по пътя отдолу при точно този тунел. Като се влиза от София е тъмен изведнъж, да не стане някаква катастрофа. В обратната посока е същото“, каза още министърът на вътрешните работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България