Валентин Радев: Опитваме се да отговорим на всички справедливи искания на синдикатите в МВР

Министърът на вътрешните работи и председателите на синдикалните организации в МВР подписаха колективен трудов договор

„Ръководството на МВР заедно със синдикалните организации работихме заедно за подобряване работата на министерството и в името на това колегите да се чувстват по-добре, по-спокойни и по-мотивирани при изпълнение на служебните си задължения“. Оценката даде министърът на вътрешните работи Валентин Радев, след като заедно с председателите на седемте синдикални организации на служителите в МВР положиха подписи под колективния трудов договор, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Той отново подчерта, че в съвместната работа, включително и в рамките на Съвета за социално партньорство, винаги е търсен баланс, благодарение на който стъпка по стъпка се постига общата цел за устойчиви резултати в работата на министерството и за повишаване на доверието на гражданите към институцията. „Опитахме се да отговорим на всички справедливи искания, поставени от синдикалните организации. С тяхна подкрепа реализирахме бързи стъпки за преодоляване на редица съществуващи проблеми“, заяви вътрешният министър и припомни, че правителството отпусна над 17 млн. лева за изплащане на неосигурено униформено облекло. Той изрази надежда, че служителите чувстват подкрепата на ръководството и на синдикалните организации и допълни, че се работи и по ред подобни, важни за тях въпроси, сред които и повишаване на месечните възнаграждения. Освен това, за първи път в последните 10 години са осигурени и допълнителни средства в края на годината в размер на 480 лева на служител. „Важно е да срещнем разбирането на хората, че служителите на МВР работят в риск и заслужават подобряване на условията на труд“, посочи още министър Радев и изрази задоволство от отчетения ръст в доверието към полицията: Това е общата ни цел, да предоставяме сигурност на гражданите, подобрявайки работата на Министерството на вътрешните работи и доверието на гражданите.

Общите ни усилия дадоха резултат. Колективният трудов договор, който гарантира защитата на социалните права на служителите за следващите две години, е сред постиженията на социалния диалог – отчетоха представителите на синдикалните организации години.

След подписването на колективния трудов договор в МВР се състоя извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, под председателството на заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов. Присъстваха административният секретар на МВР Бойко Славчев, директори и служители на административни дирекции и представители на седемте синдикални организации в МВР - Синдикалната федерация на служителите в МВР, Националния синдикат на гражданската администрация в МВР, Сдружение „Синдикат на служителите в МВР”, Сдружение синдикален алианс „Сигурност”, Сдружение „Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, Националния полицейски синдикат и Национален синдикат „Полиция” – Хасково.

Членовете се обединиха около принципа за равно разпределение между всички служители на МВР, с изключение на тези по параграф 70 по ЗМВР, за сумата от 55 млн. лева, която представлява увеличение на разходите за персонал в бюджета на МВР за 2018 г. Тази сума да бъде включена в основните месечни възнаграждения на служителите на МВР от януари 2018 г. - е мнението, което ще бъде представено пред политическото ръководство на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България