Валентин Радев: Останаха само 5 км от оградата по границата

От вчера останаха само едни 5 км. от защитното съоръжение на границата. Бяха 13-12, а сега са само 5 км. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Сега ми се струва, че трябва да има една втора фаза - да надградим. Това съоръжение е физическата, механична преграда. В пъти по-добре ще бъде, ако успеем с тези финансови средства, защото досега сме дали 100 млн. евро само ние за оградата и всичко свързано с нея, а сега да надградим, заедно с това да добавим там, където има необходимост“, посочи Радев.

По думите му средства се отделят и за облекло и за придвижване на хората, които охраняват границата. „И разбира се, трябва да подобрим работата на това съоръжение. Всички се вълнуват и постоянно задават въпроса „Да де, то го има, но защо ние намираме мигранти в средата на държавата?“. Еми ето сега, ако успеем да направим това, да подобрим и да надградим това инженерно съдържание, ще се променят нещата“, допълни той.

Според него акцентът с хората, които пазят границата е много важен. „С колегите, отидохме и проверихме какво е състоянието. Донякъде съм доволен, но може още много да се направи“, каза Радев.

Той съобщи, че интегрираните наблюдателни системи не са изградени по цялата граница. „Едната част е по-малката, която тръгва от Хасково до „Капитан Андреево“, другата, по-голямата, отива до Резово. Но има места, където няма такова наблюдение. По ред причини, там е нямало нужда навремето, но сега, след като вдигаме изобщо нивото и там, където няма такова наблюдение, ще бъде добавено“, посочи министърът на вътрешните работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България