Валентин Радев: Няма постигната договорка за заплатите в МВР

Няма постигната договорка за увеличението на заплатите на служителите на МВР, заяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Валентин Радев.

Той добави, че първо трябва да бъде убеден за подобно увеличение, за да го предложи, така че синдикатите трябва да проведат разговори с него, преди той да постави на обсъждане увеличението пред премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Валентин Радев коментира от парламентарната трибуна кризата с преселниците. Известно е, че повечето от пристигналите в Европа мигранти са били подпомагани от т. нар. каналджии, заяви министърът на вътрешните работи, в отговор на въпрос от народния представител Красимир Янков, относно мерките за установяване и задържане на лица, подпомагащи незаконното преминаване през България на граждани от трети страни.

В изпълнение на ангажиментите си на държава членка на ЕС и с цел адекватен отговор на миграционния натиск върху страната ни, през последните две години в МВР са предприети редица мерки – организационни и законодателни, които да противодействат на незаконното провеждане и преминаване на чужди граждани през държавната граница”, обясни Радев.

По думите в ГД „Национална полиция” е създаден сектор „Престъпления, свързани с незаконното пребиваване и преминаване на чужденци”, а с последните изменения на Закона за МВР към компетенция на ГДБОП са добавени и компетенции, свързани с проблема.

„От началото на година до месец юни от органите на МВР са образувани общо 92 досъдебни производства за незаконно превеждане на хора през граница и за подпомагане на незаконно пребиваване в страната. За същия период, по данни на прокуратурата, 171 обвиняеми лица са предадени на съд, от които 132 са осъдени”, обясни още вътрешният министър.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България