Валентин Радев: Тестват се част от системите за сигурност, свързани с председателството

В момента се тестват част от системите за сигурност, свързани с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Други все още не са изградени, каза  пред журналисти в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

"Моето притеснение е точно това. Те ще станат системите, да речем. Хубаво де, ама трябва един месец поне. Трябва да ги тестват, те да заработят, да видят как са, дали са същите и дали има промени дори в навиците на европейските комисари, не само началници, които дойдат на наша територия, да виждат същото - едно към едно към Европейския съюз. Може би ще го правим януари месец, така поне разбирам, защото обществените поръчки, има си правила и ние ги спазваме. Това леко ни отдалечава сроковете, но само за една или две доколкото знам.", заяви министърът.

Валентин Радев предупреди гражданите, че в някои зони на София ще има ограничения за движението по време на европредседателството.

"Ограниченията ще бъдат много малки. Те ще бъдат около НДК основно, около "Маринела" и по трасето, включително около техпарка. Ако някои работят там, ще има ограничения. Освен това ще сложим едни бетонни ограждения.", каза той.

Отдавна сме решили какви ще бъдат мерките за сигурност за председателството, посочи Радев. „Разпитах много подробно словашкия ми колега как вижда той сигурността и ни даде много ценни съвети. Всичко, каквото знаем ще го направим. Неговите думи бяха - познавам системата ви и ще се справите добре. Изяснихме маршрутите, казах му къде, какво трябва да осигуряваме, например НДК, Техпарка, хотел „Маринела“ и пътя до летището. Говорихме как те са правили нещата. Приемаме всички съвети и подобряваме организацията, която сме заложили сами още лятото“, поясни министър Радев.

„Центърът, който изграждаме е обединен с този на Столична община. Всички камери на Столична община са вързани в тази система с камерите, които ние разполагаме. Така ще остане и за след председателството“, поясни той. „Гражданите трябва да свикнат, че ще има ограничения. Те няма да бъдат много големи, но трябва да им обясним по-от рано.

„Една от системите за сигурност ще остане за довършване за януари месец по причини, че има Закон за обществените поръчки и ние го спазваме, така поне ми казаха. Ако е забавено нещо, ще търсим някой виновен. Но, уверенията към мен от тези, които се занимават с това, е, че остава само това“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България