Валентин Ревански, кандидат за кмет на Ямбол, пред „Труд“: Кметът трябва да е близо до хората и да ги чува

На малките проблеми трябва да се гледа сериозно, а на големите - спокойно

- Ямбол е единственият областен град, в който засега води независим кандидат. Как си обяснявате това?

- Смятам, че посланията и работата, която свършихме за хората, са показателни. Според мен съгражданите ми ясно видяха за 30 години какви са възможностите и на партиите, и на партийните кандидати. Дошло е време хора, които са реално работещи, хора с трудов стаж, да влязат в управлението на градовете и да си свършат работата. Политика се прави от хора, а не от партии. Всеки един успех е плод на човешкия труд, а не на партиите. Искам да призова всички хора, които са успели и в личния живот и в това, с което се занимават, да участват смело във всички избори, за да покажат, че може много повече неща да се свършат извън партийните кандидати и партиите.

- Какво по-различно от партиите вие обещахте на избирателите си?

- За мен най-важното е един кмет и неговата администрация да бъдат близо до хората, да ги чуват и да им решават проблемите. При това да го правят бързо. В нашите срещи през целия месец с гражданите стана ясно, че в кварталите, където ние се бяхме насочили, има много проблеми, които на пръв поглед са малки, но неразрешени. Тук е мястото да кажа, че на малките проблеми трябва да се гледа сериозно, а на големите - спокойно. Другото, което констатирахме в срещите си с граждани- над 50 на брой по кварталите, е че хората не са стояли безучастни, а са изпращали писма. Писали са подписки и т. н. Търсили са диалог с общината, но в повечето случаи или са нямали отговор, или той е бил оправдание защо исканото от тях, не може да стане. Искам да заявя на всички кметове и държавни управници, че такива отговори, с обяснения за неразрешени проблеми може да има много, но оправдание няма. Доказахме как проблеми, неразрешавани с по 5-6 години, които общината е отлагала, могат да бъдат решени за няколко часа. Нашата работа по време на кампанията беше такава - заедно с гражданите да решаваме проблеми, които не са решени. Имаше улици без осветление, имаше разрушени тротоари.

- Как ги разрешихте тези проблеми, след като за да се сложи осветление, трябва да участва общината, за да се създаде тротоар пак трябва да се включи отделът на общината, който отговаря за градоустройството?

- Не става дума за ново осветление, а за изгорели осветителни тела, които не са подменени и ние с квалифицирани специалисти направихме това. Имаше разбити детски площадки и пейки, които ние ремонтирахме заедно с хората. Имаше на едно място улични настилки, сметище, което по някаква причина се беше образувало, и него го почистихме. Имахме една много добра инициатива - показахме как за един ден нашите общински съветници, заедно с доброволци почистихме целия двор на Автотранспортното училище, което отдавна не функционира.. Поставихме няколко баскетболни ринга и футболни врати, и този двор вече е обитаем от млади хора, които спортуват в свободното си време. Ние казахме, че за да се случват нещата, най-важното е да има желание и да се работи. И с малко пари може.

- Колко общински съветници ще имате?

- Ще имаме 13 общински съветници от общо 37, но искам да подчертая, че големите партии имат по 9 съветници. Около бюлетините с общинските съветници заради преференциите има много невалидни и от там имахме възможност, по наши груби изчисления, да имаме около 15 съветници. Аз ако бъда подкрепен и ако имам успех на балотажа, искам съвсем отговорно да заявя, че мога да работя с всички, стига да искат да работят в интерес на Ямбол, както и в интерес на гражданите на Ямбол.

- Не се ли опасявате, че отново по стара традиция ще се образуват коалиции по интереси в местния общински съвет, защото това от години се случва навсякъде?

- Ако някои от партийните общинските съветници искат да правят коалиции и да вървят срещу интереса на гражданите на Ямбол, аз няма да се поколебая това да го направя публично, да обясня какъв е бил казусът, срещу който те са се изправили и всеки човек от Ямбол ще прецени кой е бил прав и кой не е. Искам да кажа, че по-тежко нещо от обществения съд, няма. Хората съдят най-тежко, така че ще се показва всичко, което се върши в общинския съвет.

- Има народно поговорка, че това, което не можеш да купиш с пари, можеш да го купиш с много пари. Каква е гаранцията, че и вие няма да бъдете купен в някакъв момент?

- Аз бях един от инициаторите на референдума в област Ямбол, искаха да правят мигрантски центрове. Тогава с едни млади хора инициирахме референдум, в който събрахме подкрепата на над 21 000 души от област Ямбол. Докато той вървеше, аз имах първо посещение от едни служби, защото знаеха, че съм в основата на инициативата и я подкрепям безрезервно. От там ми казаха: „Вальо, гледай си семейството, не се занимавай с този референдум“. Но аз им отговорих, че това е абсурдно да стане и никога няма да предам интереса на хората, нито ще си компрометирам името. Защото за мен, след като свърши житейският път на човек, остават само няколко неща - децата му, делата му и неговото име. Така че никога няма да си плюя на името заради подобен натиск. И второто посещение - дойдоха хора, които ми предложиха доста висока сума, за да се откажа от този референдум, но аз ги върнах и до последно отстоявахме правата на всички тези 21 000 души, които ни подкрепиха и ние изразявахме тяхната воля. Имал съм много изкушения и преди да се кандидатирам за участие в местните избори. Ухажвали са ме най-големите партии, но аз им отказах, благодарих им за това, че са ме оценили, но им казах, че според мен партиите разделят хората на отбори. Аз искам точно обратното - хората да се обединяват около каузи, каквато беше в края на 2016 г. референдума.

- Какви са каузите, за които ще работите в Ямбол. Какво искате да направите в този град?

- Аз имам няколко приоритета. Един от тях е кметът да бъде близо до хората - да се вслушва в тях и да се допитва до тяхното мнение, както се случва в нормалните европейски държави. Даже по време на срещите ми с хората давам пример за един кмет в Словения, който преди Коледа излиза в личния си профил и в местните медии и пита хората: или 200 000 евро за коледна украса, или 200 000 евро за даден квартал, в който ще подобрим условията за живот, инфраструктура и т. н. Аз съм убеден, че всеки може да се отговори на въпроса какво са решили хората. В крайна сметка, продължението на тази история е, че всеки човек си е украсил къщата, кметът явно е бил широкоскроен човек, тъй като за негова сметка е украсил сградата на общината и е имало както коледна украса, така и подобрения на условията на живот в кварталите.

- Какво е обръщението ви към хората за балотажа. Какво искате да им кажете дни преди него?

- Единственото, което искам да им кажа, е да излязат, да гласуват и да подкрепят този кандидат, на който вярват, на който имат доверие и за когото смятат, че няма да ги излъже и за когото смятат, че ще си свърши работата, за която е избран от гражданите на Ямбол.

Нашият гост

Валентин Ревански е роден и израснал в Ямбол, занимава се със собствен бизнес. Успешно развива различни дейности, сред които млекопреработвателно предприятие, участие в местната кабелна телевизия, в кариера за добив на гранит и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони