Валери Жаблянов - Насила герой

Свалянето на Валери Жаблянов от зам.-председателския пост в парламента бе очаквано. Управляващите се зарекоха и го направиха. Заради няколко непремерени свои изказвания социалистът падна жертва на Народния съд, на по-свободното си мнение и ... бе освободен предсрочно.

Свалянето от ръководния пост на Жаблянов трябваше да се превърне в нещо като назидание за социалистите и най-вече като реванш на ГЕРБ заради отстранения в края на миналата година парламентарен шеф Димитър Главчев. Е, макар да отричат, че няма за какво да си връщат на червените, герберите все пак си отдъхнаха с удовлетворение, когато на светлинното табло в парламента светна резултатът от гласуването. Вместо обаче да му избодат очите, управляващото мнозинство на ГЕРБ и патриотите заедно с хората на Марешки му изписаха веждите. И така направиха политолога Жаблянов насила герой. Нищо че в държавата ни има от близо 30-ина години свобода на мненията, един парламентарен зам.-шеф падна заради... изказани позиции в пленарната зала. Нещо, което е “разрешено” от три десетилетия. Най-вероятно Конституционният съд ще се произнесе, че свалянето му от поста е неправомерно, което може да покаже, че властимащите трябва да бъдат по-прецизни в действията си, когато решат да покажат на някой депутат, че не е прав и мнението му не съответства на времето, в което живеем. Освен това социалните мрежи направо прегряха от положителни отзиви за отстранения социалист и той се превърна едва ли не в новия герой.

Има и друго, което наля масло в огъня - коментарите от парламентарната трибуна на Спас Гърневски от ГЕРБ бяха доказателство, че езикът на омразата, в който бе обвинен самия Жаблянов, още владее и други части на залата. Как да тълкуваме изреченото от Гърневски: “В тази зала въздухът ще бъде чист, когато в нея няма пукнат комунист”? Не е ли тази словесна еквилибристика зловещ реваншизъм и връщане към най-мрачното от виновното минало. Старите демони, излизащи на светло твърде често напоследък, са израз на какво друго, ако не на безсилие. Словесната война, водена с мухлясали тези, показва за сетен път, че политиците ни вместо да са визионери, все още живеят и се хранят с духа на миналото.

Жаблянов беше наказан в случая заради три негови изказвания, които някои приеха за шокиращи и неприемливи, други не реагираха, а трети приеха за логични. Формалният повод беше декларацията на социалистите срещу Луковмарш, в която Народният съд от 1944 година бе наречен “необходимо и неизбежно правосъдие” - автор на тези думи е Валери Жаблянов. В системното му нарушаване на права от ГЕРБ посочиха още неговите думи за договора за приятелство с Македония, който социалистът нарече “търгашество”, “антибългарски, предаващ българските национални интереси и признаващ основни тези на македонизма”. Другото прегрешение на червеното острие наскоро беше и скандалният му опит да попречи на отдаването на почит към жертвите от комунистическия режим, след като поиска в декларацията да бъдат прибавени и жертвите на фашизма.

Самият Валери Жаблянов открай време си е шило, а шило в торба не стои. Той често си позволява да изказва радикални мнения, които понякога шокират присъстващите. Той е трети мандат депутат – в настоящия парламент е от Кюстендилски регион, където бе водач на червената листа. В предишния парламент той бе народен представител от Перник, а преди това от Сливен. Обикновено той е “на амбразурата”, когато трябва да се защитават основните тези на партията. Така беше и в началото на това Народно събрание, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа офертата на Бойко Борисов да оглави парламента. Жаблянов бе един от социалистите, които защитаваха в медиите тази позиция. “Няма как парламентът да бъде опозиция на властта”, каза тогава той.

Валери Жаблянов е роден през 1965 година в София и е доктор по политология от Софийския университет. Специализирал е по програмата “Фулбрайт” в САЩ, която е една от най-престижните в света. Участвал е в първото изследване във Великото народно събрание за конституционните нагласи на българските народни представили. Бил е първият председател на клуба на политолозите в Алма Матер.

За пръв път става депутат през 2013 г. Тогава настоящият президент на ПЕС Сергей Станишев оглавяваше БСП, а Жаблянов бе шеф на изключително важния организационен отдел на партията. В началото на 2015 г. той е единственият български делегат в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, който подкрепи Русия и бе против отнемането на правата на руските депутати във връзка с анексията на Крим.

Скандал изникна и от неочаквана посока. Жена му, Ивет Жаблянова влезе в новините с ето какво: “Съпругата на съветник на Станишев забъркана в евроизмами”. Това се случи през 2009-а, когато името й бе намесено и проверявано за злоупотреба със служебно положение като шеф на дирекция в Министерството на икономиката.

 

Червеното острие споделя, че професионалният политик няма време за себе си, въпреки че много хора, гледайки отстрани, завиждат за привидно свободния живот. “Политиката е 24-часово занимание”, казва той и допълва, че ако има свободно време, отново би го посветил на студентите. За себе си твърди, че винаги е бил социалист по дух – в семейството му всички са социалисти - и по бащина, и по майчина линия.

 

За него

Блестящ оратор

Валери Жаблянов е блестящ оратор, такива рядко можем да забележим в това Народно събрание. Той е човек с присъствие, винаги има позиция, която не се страхува да изрази. Не е лесно в днешно време да имаш собствени позиции и да имаш кураж да ги отстояваш.

Весела Лечева, депутат от БСП

 

Направи недопустими неща

Отстраняването на Валери Жаблянов като не е “връщане” за отстраняването на Димитър Главчев. Жаблянов направи недопустими неща. Такива са договора с Македония, 1 февруари, когато отказа да почете паметта на загиналите при комунистическия терор и декларацията за Народния съд. Най-лошото е, че вчера се видя, че тези позиция се защитава от цялата ПГ на БСП. От БСП имат право да сезират КС. Съгласна съм, че от трибуната на НС се изричат обидни думи. Това удря по имиджа на парламента.

Председателят на парламента Цвета Караянчева

 

Предупреждавахме за празното говорене

Няма как да не се противопоставим на тезата на Жаблянов за Народния съд. Групата на “Воля” подкрепи отстраняването му, защото още преди месеци ние предупредихме за разпространяването на заразата на “празното политическо говорене” и това е последователно действие. За нас, за разлика от много други политически сили, е важно какви ще бъдат дебатите в зала.

Пламен Христов, депутат от “Воля”

 

Трябва да се осъждат престъпленията на режима

Трябва да се осъждат всички престъпления на режима. Народният съд е едно от тежките престъпления на комунистическия режим, които винаги ще осъждаме. ДПС не участва в гласуването по казуса с Валери Жаблянов, за да покажeм двойния стандарт на депутатите от ГЕРБ. Те не пожелаха да отстранят Красимир Велчев от председателския пост в комисията по правата на човека заради изказването му за възродителния процес.

Хамид Хамид, депутат от ДПС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети