Валери Жаблянов: Позицията на БСП за Европа на няколко скорости е абсолютно ясна – не я приемаме

Защитата на националния ни интерес не значи отказ от европейската ни интеграция

„Позицията на БСП за Европа на няколко скорости е абсолютно ясна – не я приемаме. Считаме, че това е в разрез с интересите на по-слабите държави, каквато е и България и имаме интерес от ускорена интеграция на българската икономика, на българското общество в един общ, силен ЕС”. Това заяви пред България он еър водачът на листата на „БСП за България” в Кюстендил Валери Жаблянов. Той обясни, че Европа отдавна е на няколко скорости. „Все още сме извън Шенген, но имаме валута, фиксирана към еврото и нямаме право на самостоятелна валутна политика”, поясни Жаблянов.

Водачът на листата бе категоричен, че несъгласието с решения на ЕК и изказването на мнения срещу позиции на европейски политици, не означава отказ от европейска интеграция. „Това е повърхностно тълкуване за оправдание на търсен сблъсък. България няма интерес от това”, заяви той по повод твърденията за антибрюкселска реторика на БСП. Социалистът припомни, че през 2005 г. именно правителството на Сергей Станишев е подписало договора за влизане в ЕС. Той подчерта, че е необходима национална позиция и тя е била изразена от президента.

Жаблянов обясни, че позицията на България и на водещите 4 държави в ЕС за Европа на няколко скорости ще търпи развитие. „Ако имахме ясна картина за кризистните явления, за причините за тях, взаимодействието между различните институции, икономиката, функциите и ролята на ЕП, на ЕК- можеше да се даде по-ясен отговор”, каза още той.

„Пропадна опитът за европейска конституция и ЕС продължи да функционира като късно средновековна федерация, в която има нови и стари членки, различни видове регламенти, мониторинг за едни, а привилегии за други, строги финансови правила и много тесни коридори за дефицити в бюджетите на едни държави, хлабави рамки за други”, аргументира се Жаблянов. Той заяви, че това, което трябва да се каже задължително, е че ЕС се движи към ново състояние, а какво точно ще бъде то- ще стане ясно може би след години. „Във вида, в който беше той, с диктата на ЕК върху малките държави, изграден върху неравностойните отношения към отделните граждани, върху неравенството при разпределянето на субсидиите, най-вече в аграрния сектор, създаваше купища от неравенства, които доведоха до сегашното недоволство”, категоричен бе той.

„БСП подкрепя позицията на френския парламент за отмяна на санкциите срещу Русия”, така Жаблянов отговори на въпрос за санкциите. „Във всяка държава отделните политически фактори в националните държави имат различно мнение към санкциите срещу Русия. Преобладава мнението в ЕС, че санкциите пречат на развитието на отношенията между европейските държави и ЕС. Убеден съм, че в скоро време те ще бъдат отменени”, поясни той. По думите му България трябва да бъде водеща в този процес, защото е близка до Русия.

По повод обвиненията от страна на Турция за ограничаване на правото на гласуване на българи от малцинствата, той заяви, че няма такова нещо. „Турската държава надхвърля рамките на добросъседските отношения в своята реакция и това се дължи на досегашната политика на отстъпление в отношенията с Турция на правителството на ГЕРБ и не само на него”, заключи Валери Жаблянов

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика