Валери Сименов: България загуби 1 седмица с назначаване на новите министри

Няма разколебаване в позицията на България за Унгария, заяви вицепремиерът

България загуби 1 седмица и повече с назначаването на новите министри заради войната между институциите. Това каза във Варна вицепремиерът Валери Сименов във връзка със забавеното подписване на указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

"Личните отношения между президента и министър-председателя не бива да рефлектират върху вземането на решения и изпълнението на задълженията", коментира Сименов. Според него не е добре в очите на обществото, когато институциите водят война помежду си. "Аз съм против конфронтацията, не би трябвало да се демонстрират разминавания и противоречия, защото това съботира политическата стабилност, която е най-голямото ни постижение за последната година и 4 месеца", смята вицепремиерът. Според него тя гарантира намаляване на нарушенията, установяване на норми и ред, които важат за всички и дава възможност на бизнеса да влезе в една стабилна тенденция.

Вицепремиерът посочи категорично, че няма разминаване относно предложението на Обединени патриоти за изработване на позиция против налагането на санкции на ЕС срещу Унгария. Той посочи, че във сряда вечерта е имал разговор с премиера Бойко Борисов след срещата в Залцбург.

"Няма никакво разколебаване в позицията, от неговото изявление са извадени няколко изречения от някои недобросъвестни сайта и са пляснати като заглавие, което често се случва в България и оттам нататък всички влизаме в обяснителен режим", каза Симеонов. Според него Борисов е прав, че позицията за Унгария е взета на оперативно заседание на МС, няма още правна стойност, но ще бъде взето офицално решение.

"Аз не мисля, че България трябва да се съобразява дали ще има негативни последици за нея. ЕС е съюз на независими държави и се изисква позиция на всяка една от тях, тук няма налагане на мнозинството над малцинството. Санкции може да бъдат наложени по тази логика, която не съществува обаче, на България или на която и да е друга непослушна страна", каза Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България