Валери Симеонов: Аз подадох сигнали в службите за агенцията за българите в чужбина

Снимка: Архив

Изпълнявам стриктно възложените ми от министър-председателя задължения по координация, заяви вицепремиерът

БСП, ДПС и "Воля" отправиха призиви да подавам оставка по повод акцията в Държавната агенция за българите в чужбина. В тези изявления на опозиционните партии се призовава аз да подам оставка, защото съм трябвало да упражнявам някакъв контрол. Моите задължения за регламентирани със заповед на министър-председателя от 2017 г., с която ми е възложена длъжността по координация. Смея да твърдя, че стриктно си изпълнявам тези задължения.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерския съвет. Той посочи, че след като за 2016 г. не е имало нито един сезонен работник от Молдова и Украйна, тази година са 7700 души. През декември 2017 г. са направени промени, които вече са действащи, за получаване на синя карта за българи от трети страни. По думите му е засилена работата на агенцията с българите в чужбина в мащаби, които досега не са били налице.

Катя Матева поиска дискретна среща с мен, докато все още беше служител в Министерството на правосъдието, отговарящ за предоставяне на българското гражданство - разказа Валери Симеонов - Срещата беше осъществена и ми бяха предоставени сигнали и информация, подадена по-рано и в ДАНС.

На първо място се консултирах с моя колега и съратник Красимир Каракачанов. След като го информирах, получих от него съгласие и предоставих тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни от тези сигнали, обяви Симеонов, уточнявайки, че това е станало на 30 октомври 2017 пред свидетели.

Около две седмици по-късно направих втора среща, за да се уверя, че се работи по тези сигнали и с това моята работа по случая приключи, обясни вицепремиерът. Доколко са послужили в акцията в ДАБЧ, аз не знам, допълни той.

Предупреждавал съм многократно шефа на агенцията да внимава много и да не допуска нередности, защото това е шамар в лицето на България. Доколко се е вслушал в тези предупреждения, ще разберем в съда, завърши Валери Симеонов.

Вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че разследването е започнало по сигнал от МВР в Кюстендил, а всичко останало е "градски легенди".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика