Валери Симеонов: Ако се налага, ще слагаме полицейски управления и в другите цигански махали

Ако се налага, ще слагаме полицейски управления и в другите цигански махали. Полицията е за това да осигури спокойствието и сигурността на гражданите. Това каза пред БТВ вицепремиерът Валери Симеонов.

Хората в Асеновград са нормални, разумни и зрели, които въпреки че са жертви, са българи и патриоти, и влязоха в положение. Успяхме да ги убедим да спрат с протестите с това, което обещахме на срещата и това, което е направено за 10 дни. Те се убедиха, че поетите ангажименти се изпълняват, допълни Симеонов.

По думите му това е дало възможност за нова фаза на доверие и той благодаря на хората.

"Поздравявам и полицията за това, защото много пари отиваха за охрана на циганската махала всяка вечер."

След две седмици ще имаме нова среща, за да докладваме какво сме свършили като държава и като община и искрено вярвам, че резултатите ще ги убедят да не продължават с протестите".

Вицепремиерът обясни, че са поели ангажимент с кмета и с главния секретар да има засилено, денонощно полицейско присъствие в циганския квартал, докато е нужно.

Второ – да бъде извършена пълна проверка на лицата, които живеят там – 843-ма човека са без адресна регистрация и нямат работа там, каза Симеонов.

Той припомни, че е извършено бързо разследване и са установени 11 лица, които са участвали в сблъсъците, като вероятно ще излязат още.

"Общината започна да описва незаконните постройки и в момента има документация за 17 такива, като са разлепени съобщения за доброволното им премахване и продължава описването на следващите постройки. Тези неща са факт и това убеди протестиращите, че насреща имат хора, които са отговорни към своите ангажименти.

Стремим се да си вършим работата, сега ще последва събарянето на незаконните постройки, които са установени, след това ще се предприемат мерки по новите заплахи, които е имало след  побоя. Там вече ще се намеси ГДБОП, така че няма да бъде пропуснат никой, който си е позволил да заплашва със саморазправа", каза още Симеонов.

По думите му тези случаи не са много, но има такива и тук е мястото държавата да покаже, че няма да допусне нарушение на закона.

"Навсякъде ще се вземат съответните законови действия, никой няма да бъде пропуснат, никой да не си въобразява, че може да отправя заплахи. Ще прилагаме закона с цялата му тежест, категоричен беше вицепремиерът.

Тази категория цигани в Асеновград преминава по наглост всички други", коментира още Симеонов.

От днес полицията вече охранява децата, които ходят да тренират от гребния клуб – винаги с тях ще има униформени лица. Паралелно с това, благодарение на шефката на напоителни системи са поставени допълнителни табели на язовира, че е забранено къпането.

Първите табели са на края на изхода към гетото – така че приключи там плажният сезон, честито, каза Валери Симеонов.

Ще се изгради и полицейски участък в циганската махала. Очаква се в рамките на този месец общината предостави парцел там. Мястото, където ще бъде изграден, е много възлово –  контролира всички ходове и изходи от махалата. Там ще има постоянно присъствие, надявам се да си остане за постоянно, защото там се генерира непрекъснато напрежение, добави Симеонов.

По думите му участъкът ще направи така, че в Асеновград хората да спят спокойно, а пък циганите, които работят във фирмата за почистване, да работят без страх. Тези ангажименти, които сме поели, ще ги изпълним. Имам пълната подкрепа и на правителството, и съм сигурен, че след 14 дни протестите няма да продължат, каза вицепремиерът.

Всеки ден да се пръскат десетки хиляди левове само за охрана на циганския квартал, няма смисъл от това, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика